Szeged és környéke

2009.08.20. 23:08

Kőbáránnyal, fiesztával, tűzvirággal ünnepelt Szeged

Szeged - Az augusztus 20-ai ünnepségsorozat hivatalos része reggel a városháza előtti országzászló-felvonással kezdődött Szegeden, majd megkoszorúzták Szent István és Gizella Széchenyi téri szobrát.

Munkatársunktól

Szegeden az augusztus 20-i ünnepségsorozat reggel hagyományosan a városháza előtt kezdődött országzászló-felvonással, majd megkoszorúzták Szent István és Gizella szobrát a Széchenyi téren. A ceremónia Dorozsmán folytatódott, ahol felavatták a templomdomb támfalában a kőbárányos díszkutat.

Botka László ünnepi beszédében kitért a középkori faragott kődísz jelentőségére. Azt mondta, előbb a Szeged és Dorozsma között 300 éve kezdődött torzsalkodás bizonyítéka, ma a nagyváros és a vele összekapcsolódott városrész kéznyújtásának szimbóluma.

Feszentelték a dorozsmai kőbárányt. Fotó: Schmidt Andrea


A kőbárány hazatért, és jelképe annak, hogy csak így lehet, megbecsülve a közöset, a miénket. A polgármester Bindics Blankával, a Jerney általános iskola tanulójával együtt leplezte le az alkotást. Kiss Imre püspöki helynök és Biacsi József dorozsmai káplán szentelte fel. A dísztéren együtt koszorúztak a pártok.

Kedvencek a színpadon. Rúzsa Magdi most is beénekelte a Tisza-partot. Fotó: Segesvári Csaba

Kedvencek a színpadon. Rúzsa Magdi most is beénekelte a Tisza-partot.
Fotó: Segesvári Csaba

A lezárt rakparton sétáló közönséget délután koncertek és akrobatikus táncprodukciók szórakoztatták. A belvárosban megteltek az éttermek, cukrászdák, fagyizók. A folyóparton és a Stefánia árnyékos parkjában gyülekező családokat sötétedéskor Rúzsa Magdi koncertje hozta fiesztahangulatba.

Az est fénypontja: égi játék a tűzzel. Fotó: Segesvári Csaba

Az est fénypontja: égi játék a tűzzel.
Fotó: Segesvári Csaba

A negyedórás tűzijáték szikravirágait, lánglampionjait, vízre ugró bombáit és tűzmozsárját tízezrek csodálták meg a Tisza-partról. A látványt a közönség tapssal köszönte meg. Levezetésül éjfélig rophatta a város az utcabálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!