Szeged és környéke

2010.04.17. 17:27

Kocsmasportok dicsérete

Szeged – Golyókat lökdösni, meg nyilakat dobálni egy táblába bármelyik péntek esti hős tud. Csakhogy amint ezekből versenyt rendeznek, egyből kiderül, ki az, aki valójában csak a szájkaratéban erős. Szegeden, a Memphis Clubban a hétvégén egy időben rendezték meg az amatőrdarts-bajnokság negyedik fordulóját, és a magyarbiliárd NB II-es Szeged–Csanádalberti bajnoki meccsét. Utóbbit a Nyugati csoportban tartották!

Garai Szakács László

Negyedik fordulóját rendezték meg Szegeden az amatőrdarts-bajnokságnak a Memphis Clubban. A bajnokság egyik szervezője, Németh Zoltán elmondta, a versenyt már nemzetközinek lehet tekinteni, hiszen a Vajdaságból, Szabadkáról is rendszeresen járnak át dartsosok. Németh azt is megjegyezte, az újraindult bajnokság legfőbb célja az utánpótlásnevelés. – Emellett sikerült újra összehozni azokat a régi nagyokat, akik egy évtizeddel ezelőtt nemcsak a város, hanem az ország meghatározó játékosai is voltak – tette hozzá a szervező.
 

Fotó: delmagyar.hu

Ez a dobás 5 pontot ért. Fotó: delmagyar.hu
Németh szerint a darts igenis tanulható sport, kitartó, rendszeres gyakorlással fejleszteni lehet a technikát. – Persze, ha valaki tehetséges, akkor sokkal könnyebben boldogul, de kellő szorgalommal utol lehet érni a lusta zsenit is – mondta az egykori legendás szegedi dartsos.



Szombaton a Memphis Clubban a soft szakágban mérték össze tudásukat az amatőrök. Az 501-es double out versenyt Sepsi Gábor nyerte, második Kerekes Balázs lett, a dobogó legalsó fokára pedig Buzafi József állhatott fel.

Így kezdődött – a legenda szerint

Néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli pub kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönkszeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a vetélkedés, a játék, a sport.
Az első írásos feljegyzések között szerepel, hogy az isincourt-i csata idején, 1415-ben az angol íjászok, valamint 1620-ban az első angol kivándorlók az Újvilág felé hajózva a Mayflower fedélzetén a darts valamely formáját játszották. A kezdeti időszakban a sport a brit civilizációval érintett területeken terjedt el. A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal – mint annyi más sportnál – Nagy-Britanniában dolgozták ki a XIX. század végén és akkor alakultak az első szervezetek és klubok is. 1896-ban született meg mai formája, melyet Brian Gamlin helyezett el 20 számot a táblán.



Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre. Mivel előtte sokan szerencsejátéknak tartották, ez a szervezet fogalmazta meg először, hogy darts sport egy olcsó, tiszta, ügyességi játék. 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb darts-verseny a Londoni Sunday által szponzorált News of World volt.
A sport fejlődése a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején jelentősen felgyorsult, izgalmas, népszerű sporttá fejlődött. A szinte robbanásszerű fejlődésben – a sport alapvető tulajdonságából eredő népszerűségen kívül – két tényező játszott fontos szerepet. Az egyik: a technikai fejlődés, a felszerelések gyártói képesek lettek a nyilakat volfrám ötvözetből készíteni, ami elősegítette az eredmények jelentős javulását. A másik, talán az első tényezőnél fontosabb: 1973-ban Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a darts sportot.
A BDO megalakulását sorra követték más nemzetek szervezeteinek, szövetségeinek megalakulása az USA-ban, Svédországban, Ausztriában, Belgiumban, Új-Zélandon.
1976-ban brit kezdeményezésre megalakult a nemzetközi szervezet a World Darts Federation. Ez a szervezet dolgozta ki és tartja karban a nemzetközi versenyszabályzatot, a ranglista rendszert, szervezi és ellenőrzi a nemzetközi ranglista alapját képező versenyeket, a darts népszerűsítését. A Világ Darts Szövetsége 1992. december 14-én immár 48. tagként soraiba felvette a Magyar Darts Szövetséget. A versenyzők és a versenyek nagy száma egy körültekintő, területekre, szintekre tagozódó versenyrendszert, komoly szervezettséget igényel. A havonta megjelenő hatvannyolc oldalas Darts World magazin Anthony J. Wood szerkesztésével, folyamatos tájékoztatást ad a versenyek állásáról és figyelemmel kíséri a sportág eseményeit szerte a világon. A műholdas sport TV-csatornák kamerái ott vannak a jelentős versenyeken, azok izgalmát eljuttatják a sportcsarnokokból az otthonokba. A számos évente rendezett verseny közül a legjelentősebb a Világ Kupa. Nagy-Britannia területén jelenleg már több mint 6,5 millió játékos versenyez rendszeresen. Világ Darts Szövetségnek ma már 52 tagja van.
A sport népszerűsödésének újabb hatalmas lökést adott a játék gépesített változata, az úgynevezett soft darts játék. Itt a játék lényege nem változott, viszont a verseny menete leegyszerűsödött, hisz a játék levezetését a gép saját maga végzi el, látványosabbá és szórakoztatóbbá téve ezzel a játékot. Mára a világon számos cég gyárt soft gépet, melynek köszönhetően látványos nagy érdeklődést keltő nemzetközi versenyek kerülnek megrendezésre, melyek a média sport közvetítéseiben előkelő helyen szerepelnek. Ezáltal egyre több ember kap állandó információt a darts játékról és kedvet ahhoz, hogy maga is elkezdjen játszani.
Az európai gép gyártók 1996 végén létrehozták az Európai Darts Uniót (EDU), mely csak a soft játékstílust képviseli. Megszervezte az évenkénti tíz fordulós nemzetközi bajnokságot, amelynek fordulói egyes tagországokban kerülnek megszervezésre, így Svájc, Németország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Csehország, Magyarország és Horvátország ad otthont a fordulóknak.
A darts játék egyre nagyobb ismeretségének köszönhető, hogy a 2001-ben az angol parlament hivatalosan is sporttá nyilvánította és ezzel egy időben megtörtént a darts olimpiai szakszövetségek közé történő felvételének kérelme.
(forrás: Wikipédia)

Noha a szerkesztőségünknek küldött meghívón csak a dartsbajnokság szerepelt, a klubban egy másik verseny is zajlott: a magyarbiliárd-bajnokság NB II Nyugati csoportjában Szeged meccselt Csanádalbertivel. Ottjártunkkor 120-as verseny zajlott, amelyet végül a hazaiak, esélyt sem adva a vendégeknek, 10–0-ra nyertek meg.

Fotó: delmagyar.hu

A sárga golyó gazdája könnyű helyzetben van, de ha a fehérnek kellene löknie, bizony meggyűlhet a baja ezzel az állással. Fotó: delmagyar.hu
S hogyan kerül a csongrádi megyeszékhely és a Makóhoz közeli település a nyugati csoportba? Hát úgy, hogy a játék „őshazája" Békés megye, amely öt együttessel is képviselteti magát a hatcsapatos Keleti csoportban, egyedül a szentesi Kiséri Biliárd Klub a kivétel. Így a szegedi csapatok már a Nyugati csoportba „szorultak". S hogy Csongrád megye a magyarbiliárd második fellegvára, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a már említett két szegedi, a szentesi és a csanádalberti csapat mellett Hódmezővásárhelyen is egyesületbe tömörültek a magyarbiliárdozók.

Játéktörténet

A magyarbiliárd vagy bábus (fás) biliárd egy lyukak nélküli biliárdasztalon, fabábukkal játszott biliárdfajta. A bábus biliárd német, olasz, dán területeken vált igen közkedvelté (és napjainkban is az – kegelbillard, birilli, goriziana, keglebillard). Így vélhetően német közvetítéssel került el Magyarországra (volt „kis kégli" 5 bábuval és „nagy kégli" 7 bábuval) – de ahogy az a kártyajátékoknál is tapasztalható – a bábus biliárd is előnyére változott, mondhatni újjászületett (több formában is) a hazai táptalajon, és magyar játékká vált.
A rendszerváltás előtti időszakban csak ez a biliárdfajta létezett Magyarországon – bábuval, vagy bábu nélkül (karambolként) játszva. Bábus változata leginkább a Viharsarokban terjedt el (igen sokan játsszák ma is – a fiatalok köréből is), de az ország minden táján találni bábus biliárdasztalt és játékosokat (többnyire kisebb településeken), illetve sokan katonaéveikből ismerik.
A magyarbiliárdnak három változata van a 120-as, 500-as, és az 1000-es játék. Bár a játékok nevei a győzelemhez megszerzendő pontszámra utalnak, de ennél mélyrehatóbbak különbségeik. A játékok szerkezetét, lényegét érintő különbségek a következők:
- A 120-asban váltva löknek a játékosok, a másik két játékban a játékosok lökés sorozatot „csinálnak", míg pontot tudnak szerezni, vagy meg nem nyerik a játszmát.
- A 120-asban mindkét félnek saját lökő golyója van, így a célgolyó az ellenfél golyója. Az 500-asban, 1000-esben a lökő golyó mindkét fél tekintetében a piros golyó, célgolyóként minden lökés alkalmával szabadon választható bármelyik másik golyó.
- A 120-asban és az 500-asban 5 bábut használnak, az 1000-esben 1 bábut.
- A 120-asban egy sorba vannak rakva a bábuk, az 500-asban egy négyzet csúcsaiban, illetve közepében.
- A 120-asban mielőtt az ellenfél golyója bábut döntene, falat kell érni vagy annak, vagy a lökő golyónak, ez a feltétel nincs a másik két játékban.
- Az 1000-ben szigorúbban van definiálva a karambol, mint a másik két játékban.
- A 120-asban (115 pontig) nincs korlátozva a csak karambolt tartalmazó lökések száma, a másik két játékban igen.
A szabályos lökések utáni, és a büntető pontok jelentősen különböznek a játékokban. A játékok külön-külön is játszhatóak, vagy együtt is, ez utóbbi neve a triatlon. A triatlonban mind a három magyarbiliárd játék szerepel, egy 500-as, egy 1000-es és két 120-as játék, tehát összesen 4 játszmából áll egy parti. Játszhatja két játékos, vagy két páros. A játszmák sorrendje: 500-as játék, 1000-es játék, első 120-as játék, második 120-as játék. (forrás: Wikipédia)


Végezetül két ínyencvideó: az egyiken a darts steel szakágának a hercege, Raymond van Barneveld dob kilenc nyilas kiszállót 2009-ben a világbajnokság negyeddöntőjében (ez utóbbi „mögött" az is megnézhető, ahogy idén megismételte a truvájt).



A másikon pedig Sanyi – a vezetéknevét sajnos nem tudjuk – lök 19-et magyarbiliárdban (minden bábut feldöntött, ezért kapott 15 pontot, és a golyók karamboljáért újabb 4-et zsebelt be.) Mindkét teljesítmény megsüvegelendő.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!