Szeged és környéke

2009.07.10. 22:31

Kocsmázók az Irén csarnokban

Szeged - Sokan csak egy-két röviditalt elfogyasztani térnek be a Mars téri piac Irén csarnokába: a sajtárusok és húspultok között több ittas emberrel is találkoztunk tegnap délelőtt. Az eladókat zavarják a részegek – az üzemeltető nem tehet semmit.

Gyúrós István

A Mars téri piac Irén csarnokában minden reggel találkozhatunk egy-egy igencsak pityókás figurával. Van, akinek nemcsak a tej és a sertéscomb, hanem a reggeli feles is hozzátartozik a vásárláshoz, míg néhányan kifejezetten kocsmázni járnak a piacra. Tegnap délelőtt is összefutottunk részegekkel, akik békésen italoztak és énekelgettek – és akadályozták a vásárlók közlekedését a csarnok bejáratánál.

– Különösebb probléma nem szokott lenni a kocsmázókkal, de nem tartom szerencsésnek, hogy az élelmiszerboltokkal egy épületben iszogatnak – mondta az italmérőkkel szomszédos húsbolt vezetője, Antal Lászlóné.

Sok vásárlót zavarnak az italozó emberek. Fotó: Segesvári Csaba

Sok vásárlót zavarnak az italozó emberek.
Fotó: Segesvári Csaba

Nem mindenkinek van gondja velük: egy másik húsbolt eladója például semmi rosszat nem tudott mondani rájuk. A tejpultnál azonban szolgáltak negatívumokkal.

 
Vodka és palacsinta?

Kocsmák hivatalosan nincsenek a Mars téri Irén csarnokban, sőt, még büfé felirattal sem találkoztunk. A három röviditalt felszolgáló helyen palacsintázó, gyorsétkezde és csemege szavak szerepeltek az elnevezésekben, így egy feles vodka mellé a szomszédos ablaknál egyúttal egy nutellás palacsintát is lehet rendelni.


– Régebben velünk szemben is működött egy italt is árusító csemegebolt, akkoriban bőven akadtak nézeteltérések. A vevőket zavarta, hogy sok hajléktalan töltötte itt a napját, nem lehetett elférni mellettük, és sokszor bizony igencsak a pohár fenekére néztek – mondta Borbola Jánosné tejtermelő. – Olyan is előfordult, hogy összehányták a csarnokot, alig győztek takarítani utánuk – tette hozzá Hevesiné Becsei Anna ugyancsak a tejes pult mögül.

Bár a piac vezetésének sem tetszik a jelenlegi helyzet, nem nagyon tudnak mit tenni ellene. – A működési engedélyek kiadásához nincs közünk, így ha valakinek megvan a joga az alkoholtartalmú italok mérésére, abban nem akadályozhatjuk. Nem is az italok árusításával, inkább a kocsmajelleg kialakulásával vannak problémák – mondta kérdésünkre Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója. – Azért próbálkozunk a megoldással: szép szóval igyekszünk meggyőzni az árusokat. Sikerült megelőzni a randalírozásokat, komolyabb rendbontás nem szokott előfordulni – tette hozzá a piacigazgató, aki kiemelte: az épülő új csarnokban már nem lehetnek hasonló „csemegeboltok".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!