Szeged és környéke

2014.06.18. 22:23

Kolompár Edit: Majd a kisbabával kimegyek az erdőbe

Szeged - Több százezres tartozás, évek óta húzódó kilakoltatási perek, beomló tető, a bérlők és a tulajdonosok a szereplői annak a történetnek, amit hamarosan a szegedi közgyűlés is tárgyal.

Arany T. János

– Majd a kisbabával kimegyek az erdőbe. Tényleg van elmaradásunk, de nem a mi hibánkból – mondta [namelink name="Kolompár Edit"] a Párizsi körút 25. alatti ház udvarán. Ő az egyik udvari lakás bérlője.

– Jöhet száz meg száz rendőr, én nem megyek innen! Nem tudjuk, mi lesz a sorsunk – folytatta, majd a többi udvari lakás lakói is csatlakoztak. – Dohos, penészes, és még ebből is kipakolnak minket. Én nem megyek Dorozsmára. Az a hely nem nekem való – sorolták.

A Mars térhez közeli társasház önkormányzati tulajdonban lévő részének ügye évek óta húzódik, ezért a városrész önkormányzati képviselője, [namelink name="Kalmár Ferenc"] a következő közgyűlésen a városvezetés segítségét kéri. A képviselő elmondta, az IKV kezelése alatt álló udvari épülettel kapcsolatban patthelyzet alakult ki.

– A lakók több százezres tartozást halmoztak fel, ezért az IKV kilakoltatási pert indított. A per már több mint három éve tart. Közben annyira leromlott az önkormányzati tulajdonban lévő épületek állapota, hogy tavaly beszakadt a tető, amit a tűzoltók hoztak helyre – mesélte a képviselő.

Az udvari lakás bérlői. Patthelyzet. Fotó: Karnok Csaba

Az udvari lakás bérlői. Patthelyzet. Fotó: Karnok Csaba
Kalmár szerint a megoldás az lenne, ha az épületet lebontanák, a lakóit pedig szükséglakásokban helyeznék el. – A kilakoltatási pert így is folytatni lehetne, annak végén, ha a bíróság úgy dönt, a szükséglakásból lehetne kilakoltatni a bérlőket. Csakhogy az a bérlő, akinek tartozása van, nem kaphat szükséglakást. Ez a róka fogta csuka esete. Várjuk meg, amíg rájuk dől a ház? – kérdezte a képviselő.

A helyszínen megmutatták a lakók az egyik udvari ingatlant. – Ekkora fekete bogarak jönnek elő – mutatta az egyik ujját a fiatalasszony a felújított padlójú konyhában. [namelink name="Rácz István"] szerint a főépületben lakók használtak vizet a „közösből", az IKV pedig ezt terhelte rájuk. – Kitalált adósságról van szó – véli.

A Párizsi körút 25. főépülete az udvarival ellentétben rendezett, az első emeleti gangon gondozott növények sorakoznak a virágládákban. Az egyik lakó – azt mondta, a nevét azért nem árulja el, mert szégyelli, hol lakik – hosszasan sorolja a panaszokat lakótársaira: elfoglalták a tulajdonosok tárolóhelyiségét, a mosókonyhát nem rendeltetésszerűen használták, a hőségben egész nap locsolták az udvart.

– A környezetükre igénytelenek, együttélésre képtelenek, csak az önös érdekeiket nézik. Évek óta küzdünk, hogy normális körülmények között éljünk – fogalmazott.

Az üggyel kapcsolatban feltettük kérdéseinket az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. illetékeseinek, akik későbbre ígértek tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!