Szeged és környéke

2009.09.03. 22:19

Koltai Róbert örül, ha rögtönöznek

Szeged - A maffiózó bal kezeként fel is tűnik a maga rendezte, Magic Boys című filmben Koltai Róbert. A Megy a gőzös csongrádi forgatásának emléke is segített, hogy Szegedet válassza a mozi egyik helyszínéül.

R. Tóth Gábor

– Lényeges volt, hogy alföldi város jelenjen meg a filmben. Ezért is jöttünk Szegedre – indokolja legújabb filmje, a Magic Boys helyszínválasztását Koltai Róbert. – 2007-ben, a Megy a gőzös csongrádi forgatásán is hihetetlen, megható pillanatokat éltünk át itt, rengeteg szeretetet kaptunk – fogalmazott lapunknak adott interjújában.

A Londonban és Szegeden, angol–magyar–kanadai koprodukcióban készülő, 600 milliós költségvetésű vígjáték forgatókönyvének magyar változatát Orosz Dénessel 16-szor, az angolt pedig Ivo Marloh segítségével 13-szor írták át. – Van, ahol még billeg a jelenet, még nem állt össze. Egy-egy új poén is bekerülhet még. A forgatáson pedig helye van az improvizációnak: színészként magam is szeretek rögtönözni, rendezőként hagyom a színészeimet is. Michael Madsen említette: örömmel hallotta, hogy ilyen vagyok – mesélte a rendező, aki izgalmasnak találja, hogy a nemzetközi csapatban különböző kultúrák találkoznak, a forgatáson felváltva hallani angol és magyar szót. – Nagyon szeretek lubickolni a magyar nyelvben. Viszont bevallom, egy angol mondatról semmi nem jut eszembe – érzékelteti Koltai Róbert, hogy a fordítás nem az ő reszortja.

Külföldön is értik a magyar humort – vallja Koltai Róbert. Fotó: Schmidt Andrea

Külföldön is értik a magyar humort – vallja Koltai Róbert.
Fotó: Schmidt Andrea

Értik-e majd a külföldi nézők a poénokat? – Ez a nehéz a dologban, de úgy láttam, külföldön is értik a magyar humort, amikor a Szambát, a Csocsót például Amerikában mutattuk be. Ha igazit adunk, működik a dolog – vallja. A színészek pedig „a világon mindenütt egyformák". Örömet és tiszteletet érez, hogy olyan sztárokkal dolgozhat, akiket korábban a filmvásznon csodált.

Szegeden elsősorban a belső jeleneteket forgatják, az Anna fürdőben, a színházban. – A Sing-Singben 200 statisztával formáljuk meg a londoni bárt, októberben 8-9 napon át forgatunk, Budapesten pedig a pezsgőgyárban és egy szállodában dolgozunk – utóbbi lesz a főgonosz, Terence (Michael Madsen) bázisa. Az utolsó magyarországi héten aztán megint visszajövünk Szegedre – árulja el Koltai, aki maga is feltűnik a filmben. – Én vagyok a maffiózó bal keze, az Albániából Angliába szakadt Badnews Brown. Ahogyan a nevem is mutatja: ha megjelenek Terence mellett, biztosan rossz hírt kap.

Ifjú szavalóból színész-rendező

12 évesen Sztálinváros legjobb ifjú szavalója lett, azóta pedig több mint 80 filmben és tévésorozatban szerepelt a 65 esztendős színművész-filmrendező, Koltai Róbert. 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, játszott Kaposváron, Pécsett, Veszprémben és a Nemzeti Színházban is. Filmrendezőként, íróként a Magic Boys lesz a 11. alkotása.

Címkék#film#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!