Szeged és környéke

2013.04.10. 20:22

Kommentelőket gyanúsít az ügyészség Lázár János feljelentése nyomán

Csongrád megye - Hét kommentelőt gyanúsítottként hallgatott meg a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, miután a delmagyar.hu-n hozzászóltak a Lázár János tavaly októberi balesetéről tudósító cikkhez. Az államtitkár lapunk kiadója ellen indított személyiségi jogi pere jelenleg is zajlik.

Delmagyar.hu

2012. október 24-én jelent meg a delmagyar.hu internetes oldalon egy hírösszefoglaló arról, hogy a [namelink name="Lázár János"] miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Csongrád megyei országgyűlési képviselőt szállító autó karambolozott az M5-ös autópályán. A balesetet okozó szentesi nő életét vesztette (az ügyben február 12-én lezárta a nyomozást a kiskunfélegyházai rendőrkapitányság, senkit sem gyanúsított meg a balesettel kapcsolatban).

A cikkhez számos látogatói hozzászólás érkezett, ezek közül Lázár János többről úgy vélte, megsértik személyiségi jogait, ezért egymillió forint nem vagyoni kártérítésért polgári peres eljárást indított a delmagyar.hu és a Délmagyarország, illetve a Délvilág kiadója, a Lapcom Kft. ellen.  

A kifogásolt kommentek részint azt a véleményt fejezték ki, hogy az államtitkár is felelős lehet a balesetért, részint arról szóltak, hogy a kommentelő szerint jobb lett volna, ha Lázár Jánosnak esik baja a karambolban. A kommenteket a delmagyar.hu szerkesztői, miután tudomást szereztek az azokra vonatkozó személyiségi jogi panaszról, az elektronikus kereskedelemről szóló törvény előírásait alkalmazva eltávolították az oldalról.

A polgári peres eljárás kiadónk székhelye miatt Győrben folyik; Lázár János nyilatkozata szerint amennyiben megítélik számára a kért egymilliós kártérítést, azt a balesetben elhunyt nő családjának akarja felajánlani. Az elsőfokú eljárásban várhatóan hamarosan ítélet születik.

Szerdán
 a cink.hu internetes blog megtudta, hogy az államtitkár a hozzászólások miatt nem csak polgári eljárást indított, hanem attól függetlenül büntető feljelentést is tett. A blog megírta: az egyik komment miatt gyanúsítottként hallgatott ki egy szegedi férfit a Szegedi Nyomozó Ügyészség.

Nem az első eset

Tavaly novemberben került nyilvánosságra, hogy két weboldalon megjelent, Budapest XIV. kerületének polgármesteréről, Papcsák Ferencről szóló kommentek miatt nyomoz a rendőrség. A hazai joggyakorlat szerint a közszereplők bírálhatósága kiterjed arra is, hogy olyan hangnemet, olyan kritikákat is el kell tűrniük, ami magánemberek esetében már nem lenne elfogadható. Annak megítélése azonban, hogy egy-egy konkrét ügyben egy-egy hozzászólás még belefér-e a véleménynyilvánítás alkotmányos keretei közé, természetesen a bíróság dolga. 
– Édesapám múlt pénteken kapott idézést a Szegedi Nyomozó Ügyészségtől, hogy jelenjen meg szerda reggel kihallgatáson, mint gyanúsított. Elképzelésünk sem volt, hogy mi miatt, ott derült ki, hogy Lázár János tett feljelentést a delmagyar.hu-n 2012. október 24-én megjelent, Lázár János autóbalesetéről szóló cikkhez írt komment miatt – mondta el lapunknak olvasónk, aki kérte, egyelőre ne írjuk meg nevét. A gyanúsítottként kihallgatott férfi megtagadta a vallomástételt, így néhány, a családi állapotára, anyagi körülményeire irányuló kérdést követően a kihallgatás 20 perc után véget ért.

A magyar szolgáltatókat törvény kötelezi arra, hogy rendőrségi, ügyészségi megkeresésre az internetes felhasználók kért adatait átadják a hatóságoknak. A delmagyar.hu moderálja a cikkeihez érkező kommentárokat, illetve megalapozott panasz esetén eltávolítja azokat az oldalról. Oldalunkon minden eszközzel felhívjuk a kommentelők figyelmét a lehetséges jogi következményekre.

[namelink name="Törő Sándor"], a Csongrád Megyei Főügyészség főügyész-helyettese megerősítette, hogy a büntetőügyet Lázár János kezdeményezte ismeretlen tettes ellen, rágalmazás miatt. Az ügyészség eddig t gyanúsítottat hallgatott meg, de Törő szerint további gyanúsítások is várhatóak a közeljövőben.

Vitatott kérdések
A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) felmérése szerint az internetezők 70 százaléka gyakran olvas vagy ír kommenteket, míg a kommentek szerzőinek 16 százaléka kimondottan provokatív szándékkal ír. A szakmai szervezet 2012-es állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kommentek a szólásszabadság gyakorlásának fontos, a felhasználók által értékesnek tartott felületét jelentik. Az MTE szerint ezért olyan jogi környezetre van szükség, amely a kommentek széles körű jelenlétét elfogadja, a szólásszabadság kommentek által lehetővé váló kiteljesedését elősegíti, egyúttal biztosítja a valós személyiségi jogsértések érdemi orvoslását. A kommentekkel összefüggésben érzékelt problémák jelentős része ugyanakkor a szervezet szerint sem a bírósági jogérvényesítés, sem a médiaigazgatás keretei között nem kezelhető; a jogi környezet alakításakor arra kell törekedni, hogy az a moderálási és más közösségi kezdeményezéseket bátorítsa.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!