Szeged és környéke

2016.07.07. 08:30

Könnyen tragédia lehet a felelőtlen strandolásból

Alkohol vagy kábítószer hatása alatt tilos úszni menni, élő vízbe pedig veszélyes ugrálni. Minden évben több olyan tragédia és baleset történik a strandokon, amelyek kivédhetők lennének ennek a néhány szabálynak a betartásával.

T.K.

Három sör. Állítólag mindössze ennyit ivott az a férfi, aki vasárnap eltűnt a Tiszában Szegeden. A vízimentők tapasztalatai szerint azonban már ez is sok nyáron, főleg, ha valaki ezután élő vízbe merészkedik.


– Az alkoholnak a melegben dupla hatása van, jóval könnyebben ittassá válhatunk ilyenkor. Ráadásul bátrabbá is tesz, ami könnyen veszélyessé válhat – fogalmazott Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke. Hozzátette: a kábítószerrel ugyanez a helyzet, vagyis ilyen jellegű befolyásoltság alatt senkinek nem ajánlott a fürdőzés. – Étkezések után is érdemes fél-egy órát pihenni, mert az emésztés idején elfáradunk, gyengébbek leszünk.


A nyári balesetek másik nagy százalékát azok az esetek teszik ki, amikor élő vízbe ugrálnak a strandolók. – Ez azért veszélyes, mert a víz nem átlátszó, így nem tudhatjuk, mi van benne, illetve milyen mély. Az uszadékok és a különböző tárgyak csúnya sérüléseket tudnak okozni azoknak, akik ezekre ráugranak, ha pedig valaki fejest ugrik a sekély vízbe, annak akár tragédia is lehet a vége – mondta el a vízimentők vezetője.


A szegedi traumatológiai klinikára minden évben több olyan sérültet szállítanak be, akik úgy ugrottak fejest, hogy nem mérték fel előtte, mekkora a víz mélysége– akár élő vízben, akár medencében.

– Súlyos gerincsérüléssel járó nyaki csigolyatörés is lehet a vége egy ilyen ugrásnak, ami akár maradandó bénulást is okozhat – mondta el Süveges Gábor, az SZTE Traumatológiai Klinika tanszékvezető-helyettes főorvosa. Hozzátette: ebben az esetben már az is kérdés, hogyan kerül az illető a víz felszínére, hiszen ha nem tud megmozdulni, mindenképpen menteni kell. – Idén szerencsére még nem volt ilyen esetünk – tette hozzá.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!