Szeged és környéke

2013.10.13. 21:23

Konzervatórium helyett választotta a számok világát

Szeged - Ének-zene tagozatos osztályba járt, és hegedülni tanult a szegedi Maróti Miklós, a Bolyai Intézet docense. A matematikus tagja volt a csapatnak, amelyik a közelmúltban megnyerte az USA védelmi minisztériumának kutató-fejlesztő ügynöksége által kiírt versenyt.

Munkatársunktól

Az Amerikai Egyesült Államokban, Tennessee-ben lévő Vanderbilt Egyetemen működik az Institute for Software Integrated Systems, amelynek csapata nyerte az USA védelmi minisztériumának kutató-fejlesztő ügynöksége által meghirdetett „Spectrum Challenge" egyik versenyét.

A csapat vezetője [namelink name="Völgyesi Péter"], tagja pedig [namelink name="Maróti Miklós"], a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének docense. A győztes csapat 25 ezer dollárt kapott. A jövő márciusi újabb versenyen már ötvenezer dollár a tét.

A verseny célkitűzése az volt, hogy szoftverrádiós eszközökre olyan eljárásokat dolgozzanak ki a csapatok, amelyekkel a spektrumnak egy 5 MHz-es szeletében több adatot tudnak átvinni, mint az ellenfelek. A megmérettetésre 90 csapat jelentkezett, a döntőben a 15 legjobb vett részt.

A szegedi matematikus gyermekkorában ének-zene tagozatos osztályba járt, és hegedülni tanult. Fotó: Frank Yvette

A szegedi matematikus gyermekkorában ének-zene tagozatos osztályba járt, és hegedülni tanult.
Fotó: Frank Yvette

A szegedi matematikus gyermekkorában ének-zene tagozatos osztályba járt, és hegedülni tanult. – Elég jó voltam matematikából általános iskolában, de semmi különöset nem éreztem. Nyolcadikos koromban volt egy helyi matematikaverseny az iskolában, ahol jobban szerepeltem, mint azok, akik matematika szakkörre jártak. Valószínűleg csak ezért jelentkeztem a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumba, és nem a konzervatóriumba. A legtöbbet gimnáziumi tanáromtól, Mike Jánostól, illetve a Bolyai Intézet által szervezett matematikai szakkörön Pintér Lajostól tanultam. A matematika iránti érdeklődésemet a versenyeken való részvétel hozta meg igazán – mesélte az algebra és számelmélet tanszék docense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!