Szeged és környéke

2010.04.25. 19:35

Korábban kezdődött idén a szúnyogirtás

Szeged - Idén korábban megkezdődött Szegeden a szúnyoggyérítés, mint tavaly, és több pénzt is különítettek el rá. A földi permetezés a lakókat sem zavarja majd úgy, mint a korábbi években: ezentúl nem füsttel, hanem vízzel porlasztják a vegyszert.

Munkatársunktól

Kedvezett az időjárás idén a szúnyogoknak: az enyhe telet csapadékos, belvizes tavasz követte, így az előző évhez képest 2–3 héttel hamarabb kellett megkezdeni a szúnyoggyérítést Szegeden. Április közepén már felszállt az első repülőgép, hogy elsősorban az ártéri, valamint belvízzel borított területeket megpermetezve pusztítsa a kikelés előtt álló lárvákat.

Bár az úgynevezett csípőszúnyog-populáció még nem fejlődött ki, a város néhány területén már most is megkeserítik a lakók életét. Míg a belvárosban vagy a lakótelepeken az óránkénti csípésszám gyakorlatilag nulla, a Tisza árterén, az evezőspályánál és legfőképpen a Holt-Maros környékén egyre gyakrabban csapkodják magukat azok, akik a szabadban járnak. Így – ha az időjárás nem változik – 2–3 héten belül megismétlik a biológiai irtást.

– A kifejlett csípőszúnyogok légi kémiai gyérítése a csípésszámok függvényében május második felében várható – mondta el Lukács Attila, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. divízióvezetője.

Mivel már most több a szúnyoglárva, mint a tavalyi év azonos időszakában, a gyérítésre is több pénzt különítettek el. Idén 90 millió forintra becsülhető az az összeg, amelyet arra fordítanak Szegeden, hogy a repülő vérszívók a lehető legkevésbé keserítsék meg a lakók életét. A gyérítés módját is „modernizálták": a földi kémiai védekezés ezentúl kevésbé zavarja majd a lakosokat.

– Az irtószert nem füsttel, hanem vízpermettel juttatjuk majd a bokros-fás területekre – mondta el Lukács Attila. – A gép tehát továbbra is hangos lesz, de a nyomában megülő benzinszerű szagot mostmár nem lehet majd érezni.

A fecskék fogyatkoznak

A kémiai szúnyoggyérítés miatt évről évre kevesebb a fecske hazánkban. Molnár Gyula biológus elmondta: míg a biológiai irtással csupán a táplálékuk lesz kevesebb, a vegyszerrel permetezett szúnyog – amely könnyű zsákmány a madarak számára – mérgezi őket. – Huszonöt-harminc százalékkal csökkent az állomány az elmúlt évtizedekben, és a betegségek is egyre gyakoribbak. Irtás után egy héttel találtunk már bőrrákos sarlósfecskét is, amit nem tudunk másra fogni, csak a permetszerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!