Szeged és környéke

2013.03.24. 17:57

Korányi fasor: park lesz és fizetőparkoló

Szeged - Eldőlt: a Korányi fasoron, a patológiai intézet előtt megszünteti a város a szabálytalan parkolást. Az Állomás utcát fizetős parkolóhelynek jelölték ki.

Dombai Tünde

Minden egyes nap legalább 20 autós parkol egyszerre szabálytalanul a Korányi fasor parkjában. Emiatt az egykor ápolt zöldterületből most sok mély autónyom és sártenger látszik az árvízi emlékmű és az Állomás utca közötti részen. Megírtuk: az áldatlan állapotot a város megszüntetné.

Legalább nem lesz sár... Fotó: Frank Yvette

Legalább nem lesz sár... Fotó: Frank Yvette
A kérdés vitát váltott ki a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottságának ülésén. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája a korábbi egyeztetések után nem támogatta a parkolóépítést, mondván, azzal zöldterület szűnne meg. Helyette az Állomás utca bevonását javasolták a fizetőparkolásba. Makrai Lászlónak, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának nem volt ellenvetése, hogy a Boszorkányszigetre vezető rámpa mentén parkolóhelyeket alakítsanak ki. Az odavezető kétirányú utcát amúgy sem lehet lezárni, mert a vízmű és a klinika is azt használja. Megjegyezte: kevés a Tisza Lajos körúti parkolóhely csúcsidőben, az új parkolókat használhatnák a gyerekklinikára és a patológiára érkezők is. [namelink name="Merksz Péter"] bizottsági tag hozzátette: a 30 parkolóhely megépítésére elköltött nagyjából 4 millió forint nagyjából fél év alatt megtérülne, ha bevonnák a fizetős zónába, és évente közel 300 ezer forint bevételt hozna a városnak.

[namelink name="Nagy Sándor"], a bizottság alelnöke vitatta, hogy bárki használná az új parkolót, ha az nem ingyenes. Hiszen a parkolódíjnak forgalomterelő szerepe van. A felvetésre, hogy nemsokára a Korányi fasoron is elkezdődnek a partfal-rekontrukciós munkák, a Szabad Város Egyesület politikusa azt mondta: minimum hónapok vannak még hátra a kezdésig. A kivitelezőnek, ha végzett, azt az állapotot kell helyreállítania, amit talál, ezért kell fixálni, mi legyen. A főépítészi iroda másként érvelt: a parkolóval zöldterület szűnne meg, holott a Tisza és a Boszorkánysziget közelsége miatt pihenő- és sportcélú parknak kellene megőrizni.

A bizottság végül egyhangúlag úgy döntött, hogy park marad az árvízi emlékmű és az Állomás utca közti rész, és póznákkal zárják le az autók elől. Az Állomás utcát bevonják a fizetőparkoló-zónába. Fél év múlva megnézik, milyen hatása volt az intézkedéseknek. Az új fizetős helyeket a következő közgyűlés illesztheti bele a város parkolási rendeletébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!