Kormos javított, Molnár hallgatott

A fideszes Molnár Zoltán egyszer sem szólalt fel, párttársa, Szőllősi Béla viszont több mint két órát beszélt a szegedi képviselő-testület ülésein az elmúlt tíz hónapban. Kormos Tibor hat másodpercet javított korábbi eredményén, idén már összesen 43 másodpercet beszélt az SZDSZ frakcióvezetője.
Rekorderek: Molnár zoltán és Szőllősi Béla. Fotó: Schmidt Andrea

Összesen 36 óra 51 percben hat rendes ülést tartott a szegedi városi képviselő-testület 2005. szeptember 23. és 2006. június 23. között. Ez idő alatt a közgyűlés 687 határozatot hozott és 266 napirendi pontot tárgyalt meg. A testületi ülések közül a szeptemberi maratoni hosszúságú volt, több mint tíz órán át tartott, míg a legrövidebb időre, négy órára idén júniusban jöttek össze a városatyák.

Jót ültek magukért

A legtöbb időt, 34 óra 22 percet a független Katona Gyula töltötte a díszteremben. Második 34 óra 12 perces teljesítménnyel, tíz perccel lemaradva Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz), harmadik pedig Szőllősi Béla, a Fidesz frakcióvezetője, 33 óra 54 perccel. A képviselők közgyűléseken töltött idejét a szavazógépük méri. Az így rögzített adatok alapján, a jegyzői iroda összesítése szerint a legtöbbet Mécs László hiányzott. Az MDF frakcióvezetője összesen 7 óra 39 percet volt jelen a közgyűléseken. A hiányzók listáján Molnár Zoltán (Fidesz) áll a második helyen 12 óra 31 perccel, Török Csaba (Fidesz) pedig a harmadik 16 óra 46 perccel.

Korlátlanul, 3 és 6 percben

Botka László polgármester idejét nem mérik, nem tudják mérni, mivel az ülésvezető elnök nem a pultjába, hanem a vezérmikrofonba beszél. Míg az ülésvezető hozzászólásainak számát és idejét nem korlátozzák a szervezeti és működési szabályzat szerint, addig a képviselők felszólalását három, frakció-hozzászólását pedig hat percben limitálják.

Szófukarok és szószátyárok

Molnár Zoltán (Fidesz) egyszer sem szólalt fel a közgyűléseken szeptember óta. Az SZDSZ frakcióvezetője sem volt szószátyár; Kormos Tibor ugyanakkor javított korábbi eredményén, hiszen míg tavaly négy alkalommal 37, addig most két alkalommal 43 másodpercben szólalt fel. A harmadik legrövidebben beszélő az MDF-es Hingl László lett, aki két alkalommal összesen 1 perc 9 másodpercben adta elő mondandóját. A legtöbbször (70) és a leghosszabban (2 óra 8 perc) Szőllősi Béla beszélt.

Szentgyörgyi Pál (MSZP) partnere volt a Fidesz frakcióvezetőjének. A gazdasági alpolgármester negyvenszer szólalt fel, 1 óra 56 percben. A harmadik legaktívabb képviselő Kohári Nándor (Fidesz), aki 29-szer kapott szót, és összesen 1 óra 20 percet beszélt. Egy óra feletti szónoklattal öten – három ellenzéki, Kalmár Ferenc, Hüvös László és Makrai László (Fidesz), az SZDSZ-es Nagy Sándor és a független Szabó László – dicsekedhetnek a közgyűlésben. A képviselő-testület összesen 471-szer szavazott a hat ülésen.

Gyakori ellenzéki tartózkodás

A negatív rekorder Török Csaba, aki 434-szer nem nyomott gombot. Őt követi Mécs László, aki 336-szor és Dobó László (Fidesz), aki 267-szer nem szavazott együtt a testülettel. Török és Dobó már tavaly is nagyon passzív volt. Fábián József viszont megőrizte tavalyi első helyét, az SZDSZ-es politikus mind a 471 alkalommal voksolt. A „tartózkodom” gombot legtöbbször, fejenként mintegy százszor a Fidesz frakció tagjai – Kalmár Ferenc, Drégelyi Zoltán, Farkasné Pocsai Blanka és Makrai László – nyomták meg. Két szocialista képviselő, Kenderesi-Szabó Mihály és Lauer István nem élt ezzel a lehetőséggel.