Korszerűsítették a lefoglalást: ma már csak egy gombnyomás

A technikai fejlődés a végrehajtói munkára is hatással volt. A legtöbb lefoglalás számítógépen történik, az illegális végrehajtás a verőlegényekkel együtt kiment a divatból. A színes tévé már nem jelent értéket, az ingatlan azonban biztos fedezetnek tűnik.

Heidrich Gábor önálló bírósági végrehajtó tíz éve van a szakmában. – A rendszerváltás után fokozatosan alakult át az irodák tevékenysége. Régebben a helyszíni lefoglalás dominált, és a színes tévé nagy értéknek számított. Ma képtelenség vevőt találni rá – meséli. A végrehajtók ezért elsősorban ingatlanokat próbálnak lefoglalni – számítógépük segítségével. Munkájukat csak jogerős bírósági ítélet vagy lejárt hatályú közjegyzői okirat alapján kezdhetik meg.

Adós, fizess!

Tevékenységük felderítéssel kezdődik. Az adós lakcíméről, keresetéről és tulajdonáról gyűjtenek információt. Ehhez elég a számítógépbe ütni az adós személyes adait, és fel lehet csatlakozni a földhivatal és a Belügyminisztérium szerverére is. Ezután veszik fel a kapcsolatot az adóssal: egyenlítse ki tartozását. Ha nem teszi meg, az adósság mértékétől függően munkabérének letiltása, ingatlana lefoglalása következik, szintén egy gombnyomással. – A legjobb biztosíték mindig az ingatlan, mert mozdíthatatlan – mondja Heidrich Gábor.

A lefoglalt vagyontárgyakon az adós nem adhat túl. Ha megteszi, kettőtől négy évig tartó szabadságvesztésre ítélhetik. Az iroda legnagyobb ügyfelei telefontársaságok, bankok és közüzemi szolgáltatók. Az adósok a társadalom minden rétegét képviselik, kisnyugdíjastól a nagyvállalkozóig. Utóbbinál azonban megállapítható: vagy nagyon sokkal tartozik, vagy semmivel.

Nincs spekuláció

Egy árverésre bocsátott ingatlan általában a kikiáltási árnál alacsonyabban kel el, ami találgatásokra adhat okot. Könnyen kiderülhet: egy több száz milliós ingatlanhoz jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni. A törvény ugyanis megadja a lehetőséget, hogy a végrehajtó lakóingatlannál a becsérték hetven százalékára, egyes esetekben felére csökkentse a kikiáltási árat.

– A végrehajtó irodának kötelessége az árverésről tájékoztatni az adóst, a végrehajtást kérőt, a Bírósági hirdető és az Árverési hírek című hetilapot, valamint a polgármesteri és a földhivatalt is. Januártól pedig minden kiskapu, ha létezett egyáltalán, bezárult. Az önkormányzatnak elővételi joga van az ingatlanra, tehát leütési áron szerezheti meg azt. Senkinek sem érdeke, hogy alacsony áron keljen el – oszlatja el a kételyeket a végrehajtó.

Heidrich Gábor szerint verőlegények már nem léteznek. Helyüket a rábeszélő emberek vették át, akik bankok és nagy társaságok alkalmazásában állnak. Ők még a bírósági pereskedés előtt keresik fel az adóst. Elmagyarázzák neki, milyen következménye lehet annak, ha nem egyenlíti ki tartozását.

Az iroda költségeit a megbízó előlegezi, de sikeres behajtás után ez az összeg a behajtási jutalékkal együtt az adóst terheli. – Száz behajtásból nagyjából hetven sikeres, de ezek közül sem mindegyik válik azonnal készpénzzé. Sokan élnek részletfizetési lehetőséggel, másoktól munkabérük letiltásából folyik be több év alatt az adott összeg .

A licitálókat a guta kerülgette

– Egyik legfurcsább esetem egy árverésen történt. Javában zajlott a licit, amikor betelefonált a végrehajtást kérő, és közölte, az adós fizetett. A licitálókat a guta kerülgette, de fel kellett függeszteni az árverést. A leütésig az adósok bármikor rendezhetik tartozásukat, amivel egy időben vagyontárgyaik is mentesülnek a lefoglalás alól – mondja Heidrich Gábor.
K. G. G.