Szeged és környéke

2012.05.18. 19:57

Kortárs festészeti seregszemle a REÖK-ben

Szeged - Közel 140 kortárs festmény várja az érdeklődőket július 15-ig a XIV. Táblaképfestészeti Biennálén, amelyet harmadszor rendeznek a szegedi Reök-palotában.

Munkatársunktól

Kortárs festészeti seregszemle a REÖK-ben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A kétévente megrendezett táblakép tárlat a hazai festészet átfogóan magas színvonalú seregszemléje. A kiállító alkotók közt a magyar művészet generálisainak tekinthető Kossuth-díjasok közül hetet számoltam össze – mondta el tegnapi megnyitó beszédében [namelink name="Matits Ferenc"] művészettörténész, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus művészeti főtanácsadója.

Kortárs festészeti seregszemle a REÖK-ben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A XIV. Táblaképfestészeti Biennálén közel 140 művet tekinthetnek meg az érdeklődők július 15-ig a REÖK-ben. A szakmai zsűri többek között [namelink name="Szüts Miklós"], [namelink name="feLugossy László"], [namelink name="ef Zámbó István"], [namelink name="Csurka Eszter"] és [namelink name="Joseph Kádár"] alkotásait válogatta a kiállított munkák közé. A szegedi festőművészek közül helyet kaptak a falakon például [namelink name="Henn László András"], [namelink name="Pataki Ferenc"], [namelink name="Aranyi Sándor"] és [namelink name="Sejben Lajos"] alkotásai. Matits Ferenc szerint nem stílus, hanem minőség szerint válogatta a zsűri a festményeket, amelyek közt absztrakt, naturális, koncepcionális, expresszív és szürrealista művek is láthatók.

Kortárs festészeti seregszemle a REÖK-ben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Kilenc díj talált gazdára a biennálé megnyitóján. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Művészeti Főosztályának díját Joseph Kádár vette át, Szeged Megyei Jogú Város díját [namelink name="Király Gábor"] kapta, a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft.-től [namelink name="Lányi Adrienn"], az OTP Bank Nyrt.-től Halmi-Horváth István, a Szegedi Vízmű Zrt.-től [namelink name="Fischer Balázs"], a Szerencsejáték Zrt.-től [namelink name="Ágoston Lóránt"], a Hunguest Hotel Forrástól [namelink name="Kalocsai Enikő"], a Szegedi Paprika Zrt.-től [namelink name="Komlódi Judit"], a REÖK-től [namelink name="Fürjesi Csaba"] kapott díjat.

Kortárs festészeti seregszemle a REÖK-ben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!