Szeged és környéke

2010.05.21. 23:21

Kortárs lírától a vérkönyvekig

Szeged - A szegedi kiadók számos érdekesnek ígérkező kötettel készülnek a könyves szakma legnagyobb seregszemléjére, a június 3-án induló 79. ünnepi könyvhétre. A kortárs lírától a helytörténeten át a trendinek számító vérkönyvekig gazdag a kínálat.Szeged

Hollósi Zsolt

A helyi szellemi termékek gondozását felvállaló Bába Kiadó 13. alkalommal jelenteti meg a Szegedtől Szegedig című antológiát. A Tandi Lajos szerkesztésében a 79. ünnepi könyvhétre elkészülő kiadvány a városban élő, a városhoz kötődő szerzők verseit, novelláit, tanulmányait adja közre.

A szegedi önkormányzat ajándékaként kapják meg az érettségizők Tóth Béla és Pálfi Sándor Szegedi hajók a Tiszán, Dunán, Dráván, Száván című kötetét, amely ugyancsak a könyvünnepre időzítve lát napvilágot. Sándor János rendező újabb szegedi színháztörténeti kutatásainak összegzése a Zengerájtól a kabaréig című kötet. További érdekesség: Kőszilánkok címmel adják ki a 2008 tavaszán súlyos balesetet szenvedett szegedi szobrászművész, Kalmár Márton illusztrált kötetét. Vass István A pokol útján, Bálint Gyula György Örömtanyák, Takács Tibor Szerelmek labirintusában címmel jelentkezik kötettel. Pacsika Emília A zene szegedi professzora – Weninger Richárd, a romantikus igazgató címmel írt portrékötetet.

A Bába Kiadó igazgatója, Majzik István azt reméli, a sok szegedi könyvheti programnak, bemutatkozási lehetőségnek köszönhetően idén a tavalyinál is nagyobb lehet az olvasók érdeklődése. Úgy véli, jelentős sikerre számíthat a Juhász Gyula Trianon kapcsán írt versét közreadó Ébredj, magyar! című kötetük is.

A Tiszatáj Alapítvány három kiadvánnyal készül a könyvhétre: Sándor Iván Kossuth-díjas író, kritikus esszéi és Féner Tamás fotóművész képei Gábor Miklós arcait, szerepeit villantják fel a Hamlet visszanéz című reprezentatív albumban. Tandori Dezső új esszé- és prózakötettel jelentkezik Csodakedd, rémszerda címmel. Báger Gusztáv újabb verseskötetét Élőadás címmel ajánlja a szegedi irodalmi folyóirat szerkesztője, Hász Róbert.

A Lazi Könyvkiadó kereskedelmi vezetője, Dobos Tamás elmondta: két kiadványuk is szerepel a hivatalos könyvheti listán.

A Fekete István-sorozatuk 23. részeként jelentetik meg a Tűnődés című kötetet. Elindították Nyirő József életműsorozatát is, az Uz Bence után most A sibói bölény című regényt adják ki. Tormay Cécile-től a Korinthoszi szerelem után a Petneházy című válogatáskötetet jelentetik meg, amely az utóbbi években újra felfedezett írónő huszonnégy olyan elbeszélését tartalmazza, amely a magyar történelem eseményeihez kapcsolódik. A kiadó nagy reményeket fűz a most induló, trendi vérkönyvek-sorozatához: az angol Clive Barker Szex, halál és csillagfény című kötete öt rémtörténetet tartalmaz.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!