Koszta: Egy informatikusnak nem kell hazudnia a választóknak

Az Országos Választási Iroda első választók számára kiírt esszépályázatán harmadik helyezést ért el Koszta Péter Pál. A tizennyolc éves szegedi fiú munkájában görbe tükröt tartott a mai politikai élet elé.
A szegedi Koszta Péter Pál harmadik helyezést ért el Fotó: Karnok Csaba

– A magyartanárnőm szólt az osztálynak, hogy az Országos Választási Iroda esszépályázatot írt ki az első választók számára. Ez először senkit nem hozott lázba, de az óra után engem külön megkérdezett : lenne-e kedvem írni egy dolgozatot – meséli Koszta Péter Pál, miért is fogott bele az első választók számára kiírt pályázat elkészítésébe. A néhány hét alatt megírt díjnyertes munka alapja a Trainspotting című film volt.

– Ez úgy kezdődik, hogy válaszd az életet, válaszd a jövőt. Ezt egy heroinista srác mondja, aki a film elején még belövi magát, a végén mégis az életet választja. Én ezt a parlamenti választással úgy kapcsoltam össze, hogy rengeteg választás van az életben – jók és rosszak egyaránt. Például a médiából záporozó, a fogyasztókat megcélzó reklámok is a választásról szólnak. Mivel ilyenkor a pártok is eszeveszett reklámkampányba kezdenek – sokaknak a parlamenti választások sem jelentenek többet két vagy több termék közötti választásnál – mondta az Eötvös József gimnázium harmadik osztályos tanulója, akinek azért ennél többet jelentett április 9-e. Egy olyan jövő kezdetét, aminek alakításába most először neki is joga volt beleszólnia.

S hogyan látta dolgozatában politikusainkat a tizennyolc éves első szavazó? „Bennünket ‘királyaink’ négyévente vesznek szemügyre. Az egyik csak ekkor kezd életszínvonalunk javításával foglalkozni, ilyenkor jön az adócsökkentés és a különböző egyéb ígéretek.

A másik oldal pedig úgy veszi szemügyre alattvalóit, hogy mennyire ‘rossz kezekben’ voltak ennek a pártnak a gondozásában. Persze az ő gondozásukban sem volt jobb, csak azt próbálják elhitetni velünk. Mi pedig el is hisszük, mert a választások kimenetelében eddig egy dolog volt ami állandó: a kormányváltás” – olvasta fel több héttel ezelőtt papírra vetett sorait a fiú.

Esszéjét az OVI által felkért háromtagú zsűri a harmadik legjobb pályamunkának ítélte, amiért tárgyjutalmat vehetett át szombaton Budapesten, a Duna Palotában. – Egy politikus jól keres, de én túl jó embernek érzem magam ahhoz, hogy millióknak hazudjak. Inkább informatikus szeretnék lenni – mesélt terveiről Koszta Péter.