Szeged és környéke

2015.07.07. 23:00

Kosztopulosz Andreász: Pár hét alatt elfogyhat az euró

Szeged - Kosztopulosz Andreász szegedi egyetemi docens nem tudja, mi lesz Görögországgal. A Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat közgazdász elnöke szerint ha a görögök nem tudnak megegyezni az Európai Unióval és a hitelezőkkel, akkor pár héten belül, akár már a nyári turistaszezonban elfogyhat az euró, és rendkívül kritikussá válhat a helyzet Görögországban.

Munkatársunktól

– Hogyan jutottak idáig a görögök? 2009-ig volt egy olyan időszak, ami túlzott jövedelemkiáramlással és eladósodással járt együtt. 2009-ben beütött a krach, és válságba került az eurórendszer. Akkor az Európai Unió ráerőltetett egy reformcsomagot Görögországra. Sokan bírálták azt a gazdaságpolitikát, amit kiigazítás címén kellett végrehajtaniuk a görögöknek. Az intézkedéscsomag következményeként jelentősen visszaesett a görög gazdaság, csökkent a GDP és a közszférában dolgozók bére – mondta [namelink name="Kosztopulosz Andreász"] egyetemi docens, a Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat közgazdász elnöke.

A szegedi egyetem oktatója elmondta, tavaly Theszaloníkiben a helyi egyetemen dolgozó kollégája arról számolt be, hogy 60 százalékkal csökkent a fizetése. Igaz, elmondása szerint a kollégája még így is többet keres, mint egy magyar egyetemi oktató.

Ez is lehet egy forgatókönyv

– Görögország, ahol a fiatalok körében 60 százalékos a munkanélküliség, ezért elmennek külföldre dolgozni, már eddig is komoly áldozatokat hozott. Most azért akadtak ki a görögök, mert nem látják, hogy az újabb, hitelezők által javasolt megszorító csomaggal kilábal Görögország a nehéz gazdasági helyzetből. Úgy vélik, ha hosszú távon nem látják, hogy javulni fog a helyzet, akkor tényleg lehet, jobb, ha kilépnek az eurózónából. Ez is lehet egy forgatókönyv – mondta Kosztopulosz Andreász.

Görög nemzetiszínű és egy EU-s zászló lobog az athéni Akropolisszal a háttérben. Fotó: MTI/EPA/ORESZTISZ PANAIOTU

Görög nemzetiszínű és egy EU-s zászló lobog az athéni Akropolisszal a háttérben. Fotó: MTI/EPA/ORESZTISZ PANAIOTU
Az egyetemi docens elmondta, a görög költségvetés egyenlege már pozitív volt, de olyan iszonyatos a GDP 120 százalékos terhe, hogy az már nem elég, hogy kijöjjenek az adósságcsapdából. Arra sem elég, hogy törleszteni tudják a kamatokat.

– Kívülről nézve viszont valóban nehéz védeniük a görögöknek a még mindig meglévő kedvezményeket. A legújabb reformcsomagban, amire most nemmel szavazott a többség vasárnap, szerepel például az áfakulcs 28 százalékra történő emelése. Ez Magyarországon 27 százalék. Ez például nem igazságtalan követelés a görögökkel szemben, akiknek még mindig lenne min javítaniuk.

Nem javultak Ciprasz tárgyalási pozíciói


Vasárnap a görögök 61 százaléka szavazott nemmel és 39 százalék igennel a hitelezők és az EU új reformcsomagjára. – Ez is azt mutatja, nagyon megosztott a görög társadalom, és ezt tovább mélyíti a voksolás, ami ilyen helyzetben nem biztos, hogy erőt ad ahhoz, hogy további nehézségeket próbáljanak meg elviselni. [namelink name="Alekszisz Ciprasz"] radikális baloldali miniszterelnök (aki a nem szavazatra biztatta a görögöket – a szerk.) azt gondolja, hogy a népszavazás nyomán javulnak majd a tárgyalási pozíciói. Én erről nem vagyok meggyőződve. A saját helyzetét ugyanakkor megerősítette – hangsúlyozta az egyetemi oktató.

Kosztopulosz Andreász. Fotó: DM

Kosztopulosz Andreász. Fotó: DM
A népszavazás eredménye bizonytalanságot és félelmet keltett az EU-ban Kosztopulosz Andreász szerint, mert ha hagyják a görögöket, elengedik az adósságukat, akkor a többiek is mondhatják: mi sem fizetjük vissza a tartozásainkat. A franciák egyre hangosabban követelik, hogy az EU mentse meg a görögöket. A németek viszont semmit sem adnának már. A déli országok Párizs, a keletiek és az északiak Berlin mögött állnak a vitában. – Rossz üzenete van, ha az EU belemegy az alkuba. Az Unió nem engedheti, hogy Görögország engedményeket harcoljon ki magának ebben a helyzetben, mert akkor jönnek a spanyolok, a portugálok és az olaszok.

Nem véletlenül mondják ők, hogy meg kell menteni Görögországot – magyarázta az egyetemi docens, aki szerint az Egyesült Államok megint más érdeket képvisel. Szerinte nem véletlenül kardoskodnak az amerikai közgazdászok amellett, hogy engedni kell Görögországot kilépni az eurózónából.

Ha tovább alkudoznak


Az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn úgy döntött, segíti a görög bankokat, így egyelőre nem fogy el a pénzük. – Hogy ez meddig tart, nem tudni. Ha az EKB nem segít, jön a csőd. Elfogy a görög bankrendszerből a pénz, nem jutnak euróhoz az emberek, mert nincs hitelező. Így finanszírozhatatlanná válnak a mindennapok, ami nagyon komoly nehézségeket okoz. Ez pár hét alatt, akár már a nyári turistaszezonban megtörténhet. Ha a nyugdíjakat és a közszférában foglalkoztatottak bérét például drachmában fizetik majd ki, rögtön megemelkednek az árak, súlyos infláció lesz. Ha az EU tovább alkudozik Görögországgal, amely kap egy kis kedvezményt, és elengedik az adósságának egy kis részét, akkor nem következik be a fenti helyzet, és folytatódhat valamilyen szinten a reform – mondta Kosztopulosz Andreász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!