Szeged és környéke

2019.04.14. 22:19

Kótai Misi mutatott példát a családjukat vesztett gyermekeknek

Saját történetével motiválta a családjukat nélkülöző gyermekeket Kótai Mihály az ÁGOTA Alapítvány gyermekkonferenciáján Szegeden. Bár a nap fő témája a drogprevenció volt, a profi ökölvívó világbajnok arról is mesélt, hogyan lehet a mély szegénységből küzdeni akarással kitörni.

H.E.

Minden helyzetből fel kell tudni állni, lehetőleg 10 másodperc alatt – utalt nevetve boksz pályafutására Kótai Mihály profi ökölvívó világbajnok Szegeden vasárnap délelőtt. A sportoló az ÁGOTA Alapítvány Országos Gyermekkonferenciájának vendége volt, saját életét mesélte el a tiniknek, motiválva őket arra, mindig van megoldás.


Több mint száz nevelőszülőnél vagy lakásotthonokban élő gyermek vett részt Pest, Szabolcs-Szatmár, Hajdú Bihar és Csongrád megyéből a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány drogprevenciós napján. 12-20 éves gyermekek és nevelőik számára tartottak interaktív előadásokat a droghasználóvá válás lehetséges okairól, a drogfogyasztás káros következményeiről, és emellett a megküzdés fontosságáról, a kudarcok kezeléséről, valamint a szabadidő hasznos eltöltéséről.

 

Drogprevenciós gyermekkonferencia ÁGOTÁ-s tiniknek - GALÉRIA. Fotó: Török János

– Ők  jobban ki vannak téve veszélyeknek, a kilátástalanság, a hovatartozás hiánya miatt könnyebben befolyásolhatók. Olyan gyerekeket hívtunk, akiknek van véleménye erről és kortárs segítőként ott tudnak lenni társaik mellett – magyarázta Szabóné Szívós Ildikó, a Szent Ágota Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató módszertani vezetője.


Először szakemberek beszélgettek a tinikkel arról mi vezet oda egy állami gondoskodásban lévő gyermeket, hogy kábítószerhez nyúljon. Majd Kótai Mihály profi ökölvívó saját élettörténetén keresztül próbálta motiválni őket.

 

– Rakamazon születtem, roma családból, édesanyámat sosem ismertem. Apám és nagymamám nevelt fel, engem is megérintett az állami gondoskodás szele, végül maradhattam a családommal

– kezdte mesélni életét Kótai.


A Ferencváros ökölvívó szakosztályának vezetője elárulta, az olvasás és a boksz mentette őt meg, bár ők még nem voltak kitéve ilyen veszélyeknek, mint a mostani fiatalok.  Arra biztatta a résztvevőket: olvassanak sokat, keressenek maguknak példaképeket. Szerinte mindenki küzd problémákkal, legyenek azok megélhetési, szerelmi, családi gondok. – Több a kudarc az életben, mint a siker, ezeken túl kell lépnünk, minden helyzetből újra lehet kezdeni – zárta a beszélgetést az ökölvívó.

Képalá: Kótai Mihály profi ökölvívó világbajnok személyes történetét mesélte el a családjukat nélkülöző gyermekeknek. Arra hívta fel figyelmüket, hogy küzdeni akarással és hittel minden helyzetből fel lehet állni.

Fotó: Török János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!