Szeged és környéke

2009.10.25. 19:07

Kovács Béla a francia kultúra lovagja

Szeged - Egész életét a francia nyelv oktatásának szentelte, szívvel-lélekkel tanított több gimnáziumban is Kovács Béla. Azt mondja: jövőre lesz 80 esztendeje, hogy kiejtette az első francia szót. A most 92 éves pedagógus másodszor nyerte el a franciák második legjelentősebb kitüntetését, az Akadémiai Pálmák Rendjét.

Újszászi Ilona

- Most a legmagasabb, a parancsnoki, 24 éve a lovagi fokozatát kaptam meg az Akadémiai Pálmák Rendjének – mutatja mosolyogva legújabb kitüntetését, a lila szalagon függő arany pálmaleveleket Kovács Béla. A 92 éves kiváló tanárnak René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete személyesen adta át a rangos elismerést.

– Külföldre, a franciaországi Svájcnak számító Saint Maurice iskolájába mehettem tanulni. A francia a harmadik nyelvnek számított, ötödik osztálytól tanultuk – magyarázza Kovács Béla, hogy a Gödöllői Premontrei Gimnázium végzős diákjaként, 1934-ben miért épp francia szakra jelentkezett, holott a matematika nagyon érdekelte, latinból érettségizett, a némettel hét évig foglalkozott.

Tanítványai is köszöntötték a francia kitüntetést elnyert tanárukat, Kovács Bélát. Fotó: Segesvári Csaba

Tanítványai is köszöntötték a francia kitüntetést elnyert tanárukat, Kovács Bélát.
Fotó: Segesvári Csaba

A 19 éves fiatalember belépett a premontrei rendbe, s a teológia elvégzése után latin–francia szakos diplomát szerzett a Pázmány Péter Tudományegyetemen, 1940-ben kezdett tanítani – alma materében. A háború után a francia általános iskola számára kellett új módszert kitalálnia a francia nyelvű képzésre.

A második legrégebbi

Az Akadémiai Pálmák Rendjét, valamint a Becsületrendet Napóleon császár alapította 1808-ban. Az előbbit a tudomány és a francia kultúra terjesztése terén elért kiváló teljesítmények elismerésére.

– Az iskolák államosítása után nem volt lehetőség a francia nyelv oktatására. Mégis nagyon hasznos időszaknak tekintem – pedagógiai szempontból – az általános iskolában töltött éveket. Megtanultam, hogyan kell bánni a gyerekekkel, miként lehet megragadni a figyelmüket – hangsúlyozza a tanár úr, mikor a székkutasi, majd a szatmazi éveket idézi.

A „nyugati nyelvek" tanítására 1962-től nyílt lehetőség: a szegedi Radnóti-gimnázium francia tagozatosainak tanítására hívták Szegedre. A Festő utcai kultúrotthonban tartott, és a kamaraszínházbeli francia estekre ugyanolyan szívesen emlékszik vissza, mint a Ságvári-gimnázium tanulóinak francia estjeire az egyetem központi épületének aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!