Szeged és környéke

2013.05.20. 17:35

Közel ezer palack fogy pincénként a Borfesztiválon

Szeged - A bódéban és a szálláson tárolják a borászok a fesztiválra szánt nedűket, maguk után hozatják otthonról a tartalékot. Találkoztunk olyannal, aki a kis faépületben alszik 10 napon keresztül. Megnéztük mi folyik a Borfesztivál pincészeteiben. <br>

Horváth Attila

- Tavaly 80 karton fogyott, mindegyikben 12 palack van – mondja [namelink name="Szende Gábor"]. A fiatal villányi borásznak ez a harmadik szegedi Borfesztiválja, második generációs, édesanyjáék 12 esztendeje települtek ki először a Széchenyi térre.

Így hangoltak pünkösd hétfőn az esti borfesztiválra - GALÉRIA


Szende Gábor tapasztalatai szerint a rozé és a fehér legnépszerűbb nedű ilyenkor, de talán az elsőből fogy a legtöbb. Mint mondja, a nagy melegben fröccsként isszák a vendégek. A borokat nem raktárban tartják, a pincesoron található fabódékban tartják a palackokat, valamennyit a szállásukon is előkészítenek.

Bódélakó

- Itt a hálózsákom és a lavórom a polcon, a tisztálkodási eszközeimet a kocsiban tartom, minden napra hoztam váltóruhát – mondja egy neve elhallgatását kérő férfi a XIX. Borfesztiválon. A borász a saját bérelt bódéjában alszik, így spórol, a szegedi szállásokat drágállja.  

- A második hétvége előtt számolom át, hogy mekkora fogyasztás volt, mennyi borra lehet még szükség. Ilyenkor hazatelefonálok, otthonról jön az utánpótlás. Összebeszélünk más villányi pincészetekkel, és egyszerre hozatjuk a muníciót – avat be a fiatalember.

Nemcsak emiatt tartanak össze a Borfesztivál pincészetei, a közös ellenség is összekovácsolja őket, ami nem más, mint az eső. – Sajnos nem tudunk ellene mit tenni, ha jön, akkor jön. Abban bízunk, hogy inkább hétköznap esik, akkor amúgy sincs akkora forgalom, mint hétvégén – meséli.

Pünkösd hétfő a borfesztiválon - GALÉRIA


Szende Gábor sok vendéget arcról ismer, hiszen többen évről-évre visszatérnek hozzájuk. Azt mondja, egyetlen évet sem szabad kihagyni, hiszen a fő sorra csak „kihalálos" alapon lehet bekerülni, ha valaki egyszer nem jön el, utána elveszíti a helyét. Az általunk megkérdezett más pincészetek hasonló borfogyásról és előkészítésről számoltak be. Azaz, a legtöbben maguk után hozatják a palackokat, ha fogyóban a készlet.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!