Szeged és környéke

2009.05.10. 22:04

Közeledik az szja-határidő

Szeged - Még tíz nap van arra, hogy ki-ki elkészítse, és az adóhatóságnak elküldje személyijövedelemadó- (szja-) bevallását, a határidő május 20. A befizetendő adót is eddig kell leróni.

Munkatársunktól

A bevallások ütemesen érkeznek, eddig közel 80 ezerrel többet küldtek be, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A „félkész" egyszerűsített ajánlatokat is figyelembe véve már közel 2,1 millió adózó teljesítette bevallási kötelezettségét. Az APEH a következő napokban még mintegy 1,5 millió bevallást vár.

Főleg az adó-visszaigénylést tartalmazó bevallások elkészítésével igyekeztek az adózók, a visszautalások összege a tavalyi 39,797 milliárd forintról 49,312 milliárd forintra nőtt. A visszaigényelhető adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül kaphatják meg az adózók.

A nem egyszerűsített szja-bevallásban a leggyakoribb hibák egyike, hogy az adózó nem írja alá a papír alapú bevallást. Az is sokszor előfordul, hogy a bevallás főlapján nem jelölik meg, hogy a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni; az adózó ilyenkor átvezetési kérelemmel juthat pénzéhez. Gyakori hiba továbbá, hogy rossz sorba írják be a kifizető által levont adóelőleg összegét, ami azzal a hátránnyal járhat, hogy az APEH pótlékot számol fel. Arra is szép számmal van példa, hogy valaki munkáltatói adómegállapítást kért, ám utóbb beadja a 0853-as bevallást, ez esetben adóellenőrzés várható.

Az idei évtől új lehetőség, hogy a bevallásban kérni lehet a 100 ezer forintot meg nem haladó szja-tartozás legfeljebb négy egyenlő részletben történő pótlékmentes megfizetését, ha valakinek ennél hosszabb időre volna szüksége, azt külön kell kérnie.

Címkék#adó#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!