Kozma József azt mondja, nem a pénzért politizál

Kozma József (képünkön) a helyhatósági választások egyik legnagyobb vesztese. A volt szegedi alpolgármester megyei közgyűlési elnöknek készült, ám a szocialisták vereséget szenvedtek a megyei önkormányzati választáson. Lapunk számítása szerint az MSZP-s politikus, akinek 23 milliós hiteltartozása van, több mint félmillió forinttal keres így kevesebbet havonta. Kozma ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ő nem a pénzért politizál.

– Azokat a tapasztalatokat szerettem volna átadni, és a város, a megye, valamint a térség javára fordítani, amelyeket a helyi, regionális és nemzetközi ügyek tárgyalásakor szereztem. Sajnálom, hogy ezt nem sikerül megyei elnökként tennem – mondta lapunknak Kozma József. A szocialista politikus, aki 2002 óta országgyűlési képviselő, az előző ciklusban várospolitikai alpolgármesterként dolgozott Szegeden.

Legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint ezért a munkáért bruttó 619 ezer 200 forintot kapott havonta. (Emellett havonta 120 ezer forint költségátalányt.) Az új szegedi közgyűlésben már nem vállalt szerepet, ugyanis az MSZP megyei közgyűlési elnöknek jelölte. A szocialisták azonban elvesztették a megyei önkormányzati választást, Kozmából pedig az európai ügyek bizottságának elnöke lett a megyei közgyűlésben, amiért bruttó 181 ezer forintot kap.

A parlamentben a külügyi bizottság alelnökeként az utazási és szállásköltséggel együtt havonta több mint 800 ezret keres. Amikor erről és a 23 millió forintos hiteltartozásáról faggattuk, azt mondta, hogy „ha valaki a politikát pénzért csinálja, gyorsan hagyja abba”, majd hozzáteszi, hogy ő sohasem a pénzért politizált. „Ha valaki nem feladatokban, hanem csak pozíciókban méri a politikát, az rosszul látja a helyzetet.”

Kozma József 2004 őszétől Gyurcsány Ferenc kül- és biztonságpolitikai tanácsadó testületének volt a tagja. Azért a múlt idő, mert a második Gyurcsány-kormány megalakulásával megszűnt a grémium, így a bizalmi állása is. Elmondása szerint ma már más formában folyik a konzultáció. A szegedi politikus jelenleg az MSZP külügyi, európai és határon túli ügyekkel foglalkozó munkacsoportjának vezetője. Elmondása szerint nap mint nap foglalkozik diplomáciával, külügyi kérdésekkel, de nem tervezi, hogy diplomataként folytatja pályafutását, úgy, mint párttársa. Megírtuk: Vastag Pál nemrégiben lemondott parlamenti mandátumáról, mert a jövőben Magyarország kanadai nagyköveteként dolgozik majd.