Szeged és környéke

2016.12.02. 17:30

Közös kudarc lesz, ha elmennek a görögök

Algyő - 17 éve vette meg azt a területet, amely akkor másnak nem kellett, most ide épülhet az algyői vegyi üzem - ha a görögök még meg akarják építeni. Ormay Tamás állítja, ha elmegy a befektető, azzal ő nem veszít, a falu viszont igen.

Bakos András

„Ez a történet arról szól, hogy [namelink name="Ormay Tamás"] jól jár, vagy sem". Ezt a görög üzemmel kapcsolatos lakossági fórumok előtt, után mondogatták, akik nem akarják, hogy a beruházás ott, a görögök által kiválasztott helyen megvalósuljon. Ormay Tamásé, az algyői ipari parkot működtető Algyő Park Kft. ügyvezetőjéé az a 11 hektáros terület.

Csak ez kellett nekik

 – Az első fórumon fölálltam, és megmondtam, hogy az enyém – mondja az üzletember, amikor szembesítjük a hallottakkal.


– 17 évvel ezelőtt vettem meg ezt a területet – másnak nem kellett – azért, hogy ipari parkot tudjunk alapítani. Egy nagyobb beruházás helyszínének szántuk. Örültünk, amikor a Nemzetgazdasági Minisztérium Befektetési Ügynöksége más helyszínek mellett megmutatta ezt a területet a görög befektetőknek, akik a Dél-Alföldre akartak jönni, Arad és Szeged vonalában, 12 szempontnak megfelelő területet keresve. A látogatás után egy hónappal döntöttek, értesítettek, hogy ez a hely mindenben megfelel nekik. Kedvező áron ajánlottuk a területet, mert igazán a betelepülés hozadéka volt ígéretes az egész térség számára. A parkban ötször annyi áramot, tízszer annyi vizet terveztek fogyasztani, mint a többi cég együtt. Az 55 munkahelyes cég a beszállítók révén másik 300 állás fönntartását segítette volna. A szegedi egyetem a vegyészhallgatók leendő gyakorlati képzőhelyeként tekintett a beruházásra. Az algyőiek számára magasan képzett munkát, biztos megélhetést ígért, az önkormányzatnak jelentős adóbevételt.

12 dühös ember

– Minden fórumon ott voltam, mindig ugyanaz a 10-12 ember ellenezte a beruházást, akkor is, amikor a hatóságok és szakértők biztonságos üzemről számoltak be – mondja Ormay. – A riogatók nem voltak partnerek a vitában. Az aláírásgyűjtés közben valótlanságok, hazugságok hangzottak el. A népszavazás fontos intézmény, de úgy nincs értelme, ha közben megtévesztik az embereket. Ha ez a beruházás meghiúsul, az én személyes veszteségem nulla, mert majd jön egy másik befektető. Kár az itt élő embereket éri.


Ormay Tamás feltételezi, hogy tényleg vele akartak kiszúrni, akik a beruházás ellen vannak, és azt is tudni véli, miért. 1996-ban kezdte el az ipari park gründolását, 2004-ben hozták létre az Algyő Park Kft.-t, saját cége, az OKFT Kft. mellett például az önkormányzattal, a takarékszövetkezettel, az Útvasúttal és az Atysco Kft.-vel.


– Akkor mindenki óvatosan igényelt tulajdonrészt, mert 1,5 milliárdos hitelt kellett 10 év alatt visszafizetni, és csak 7 cég volt a Mol mellett a parkban. Nem úgy látszott, hogy itt majd megnyitjuk a csapot, és folyni fog a pénz. Bíztam magamban és a csapatomban, a kezdettől nyereségesek is voltunk, de a Damoklész kardja ott függött fölöttünk. Keményen megdolgoztam ezért, és bántott, hogy már tíz éve is csak azt mondták Algyőn, hogy „az egész ipari park az Ormayé". Pedig a legnagyobb haszonélvező az algyői önkormányzat volt, az iparűzési és építményadó révén. Újabb hitelekből, tagi kölcsönökből fejlesztettünk – ezek 2017–18-ra lejárnak –, és miután a nagy hitelünket visszafizettük, 2014-től az önkormányzat úgy döntött, elkezd tulajdonrészt venni. Értékessé váltunk.

Százmilliós kár itt és ott

A Pillér Takarékszövetkezet idén júliusban úgy döntött, értékesíti tulajdonrészét. Ez érdekelte az OKFT Kft.-t és az önkormányzatot is. A folytatás már ismert, megírták az újságok. A községi testületben a vásárlással megbízott bizottság elnöke, Pongrácz Tamás fideszes képviselő akkor nyilatkozta: az, hogy a többségi tulajdon nem a községé lett, több százmilliós bevételkiesést jelent az önkormányzatnak, és most megnézik, milyen jogi lépéseket tehetnének.


– Ez nem igaz – reagál erre Ormay. – Hiszen ami eddig a parkban történt, annak az önkormányzat volt a legfőbb kedvezményezettje. Az igazi veszteségük – ami tényleg több százmillióra rúg – abból származik, ha ez az üzem tényleg nem ide települ. Lelkiismeret-furdalásom nincs. Tovább dolgozom, azért, hogy fejlődjön az ipari park, bízom abban, mégis maradnak a görögök, felépül az üzem, és bebizonyosodik, a beruházás támogatóinak van igazuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!