Szeged és környéke

2008.02.07. 20:21

Krisztusi korban a szegedi gibbon

Szeged - Majdnem két és félszer nagyobb a vadaspark a füvészkertnél, az utóbbiban a fajok és fajták száma mégis jóval nagyobb, mint az állatok hada.Szeged két természeti szépségének, a Szegedi Vadasparknak és a szegedi füvészkertnek a legérdekesebb lakóira voltunk kíváncsiak.

Munkatársunktól

Majdnem két és félszer nagyobb a vadaspark a füvészkertnél, az utóbbiban a fajok és fajták száma mégis jóval nagyobb, mint az állatok hada. Szeged két természeti szépségének legérdekesebb lakóit kerestük.

Az egyetem által fenntartott kertben ötezer növény, az önkormányzati támogatással működő parkban százharmincféle állat éli mindennapjait. Persze utóbbiakból a füvészkertben is találni: az őzek például hívatlan vendégek, de a bőséges táplálék vonzereje odacsalja őket.

A vadaspark fehér kezű gibbonja harminchárom éve látta meg a napvilágot.
Fotó: Frank Yvette

A nyulak is békésen ugrálnak itt: vadásztól, ragadozótól nem kell tartaniuk. Az egyik üvegházban úszkáló aranyhalakat azonban tudatosan telepítették. Pulics Julianna kertvezető szerint a legkisebb látogatókat, a gyerekeket az állatok azért jobban érdeklik, mint a növények.

Kemény dió a tea

Bár a füvészkertben ötezernél is több növényt találni, olyan egyszerű példány, mint a teacserje, nem tudott gyökeret ereszteni. A kertvezető elmondása szerint három évtizede minden lehetséges nevelési módot kipróbáltak a tea szegediesítésére, de nem jártak sikerrel.

Pedig igazi ritkaságok is zöldellnek a füvészkertben: az öt méter magas füge- és oszlopkaktuszokból ilyen magasakat Magyarországon csak itt találni, az indiai lótuszból pedig Közép-Európában sincs nagyobb szabadföldi állomány. A kertben élő szecsuáni ősfenyőből is itt található a legidősebb: már kihaltnak hitték, amikor a 40-es években Kínában rátaláltak maradványaira. A füvészkert Magyarországon először kapott magjaiból. A vadaspark sem szűkölködik különlegességekben: sörényes farkassal és bambuszmakival az országban például csak Szegeden találkozhatunk.

Kik a legidősebb lakók? A füvészkertben azok a tölgyek és kőrisek, amelyeket néhány évvel a kert alapítása után ültettek: a nyolcvanadik életévükön is túl vannak már. A vadaspark doyenje pedig a krisztusi korban lévő fehér kezű gibbon. Az állat nemrég töltötte be harmincharmadik életévét.

A füge- és oszlopkaktuszok a szegedi füvészkertben nőttek a legmagasabbra az országban.
Fotó: Frank Yvette

Park és kert: számokban

A Vadaspark területe 45 hektár, a füvészkerté 17,5 hektár. A növények otthonát 1922-ben alapították, az állatokét 1989-ben. A füvészkertnek tavaly 27 ezer látogatója volt, az állatokra 156 ezren voltak kíváncsiak. A belépő előbbi helyen 270-450, a vadasparkban 400-750 forint.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!