Szeged és környéke

2015.03.26. 16:59

Krónikus beteg gyerekekért Új-Zélandig tekernek

Egész Ázsiát átszelő, közel másfél évre tervezett kerékpártúrára indult a szegedi egyetemen végzett Boros Balázs és barátnője, Fadgyas Enikő. A Budapesten élő pár nemcsak önmagáért szállt nyeregbe, hanem krónikus beteg gyermekekért is.

Balmaz Ágnes

A Kelet iránti vonzalom, illetve az önkéntes segítség vágya ösztönözte az SZTE néprajz–bolgár szakán végzett Boros Balázst és barátnőjét, a Dunakanyarból származó Fadgyas Enikőt, hogy nomád biciklitúrára induljanak Délkelet-Európába és Ázsiába egészen Új-Zélandig. Balázs felmondott munkahelyén, Enikő fizetés nélküli szabadságot kért, hogy nyolc biciklistáskával felszerelve (Balázsé 50, Enikőé 30 kiló), nyolcfajta védőoltást felvéve, víztisztító szűrővel, sátorral nekivágjanak az egy, másfél évesre tervezett túrának.

Fotó: DM

Balázs és Enikő Szegedet is útba ejtette.
Fotó: Schmidt Andrea

A Bátor Táborban önkéntes munkát végző Balázs és Enikő kerékpárja felszerelésével, szponzorok segítségével (is) kezdte a túrára való felkészülést. Március 21-én indultak, és mindenképpen útba akarták ejteni Szegedet, ahol a 32 éves Balázs egykori barátaival is találkozott, és megmutatta Enikőnek a várost. Amikor begördültek Szeged szívébe magyar zászlós bicajukkal, egyenmezükben, sokan megnézték őket, ez biztosan nem lesz másképp külföldön sem a pár szerint.

Útjuk során Bulgárián, Törökországon, Iránon, Kazahsztánon keresztül jutnak majd Mongóliába, ami a 29 éves Enikőt a legjobban vonzza, majd Kína–Nepál–Mianmar–Thaiföld érintésével érkeznek Új-Zélandra. Enikő leginkább betegségektől, balesettől tart, de a néhány ruhát (pehelykabát, vízálló felszerelés – a vízálló zoknit otthon tesztelték is), sátrat, tábori edényeket, biciklis szerszámokat, alkatrészeket is tartalmazó táskába gyógyszerek, kötszerek is kerültek.

Fotó: DM

Fotó: Schmidt Andrea
Naponta átlagban 80 kilométert szeretnének megtenni, és időnként blogban számolnak majd be útjukról (magunkutjan.hu; Magunk útján – Our track hivatalos Facebook-oldal), áramot a bicikli agydinamójának segítségével termelnek a laptop működéséhez, magyarázza a technikai dolgokat Balázs, majd hozzáteszi, a sátras éjszakák mellett barátok is várják őket Szófiában, Teheránban például. A másfajta étkezéshez itthon már edzették a szervezetüket. Fehérjepor, vitaminok és immunerősítő is került a csomagba. A munka mellett otthon kevés idejük volt sportolni, de a futás, jóga, szabadtéri sportok mindig belefértek a biciklizés mellett.

Útjuk során nemcsak bringáznak majd, hanem gyalogtúráznak a Himalájában, ami Balázs szerint az út legszebb része lesz, és rafting, kajaktúra is szerepel a terveik között. Kerekezésükkel nemcsak önmagukat szeretnék próbára tenni, hanem „Csinálj sportot a jótékonykodásból!" szlogennel havi 1000 forint adományt szeretnének gyűjteni a Bátor Tábor számára (bővebben: magunkutjan.hu).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!