Szeged és környéke

2014.09.09. 22:40

Külföldre vitte a kocsikat az autókereskedő

Szeged - Harmadik bírónál jár T. László, az egykori szegedi autókereskedő ügye. A 4 éve húzódó pert egy rövid közjáték után újra elnapolták. Kiderült, T. László a végrehajtótól megvásárolta a követelést, így kifizette feljelentőit.

Segesvári Csaba

– A Tárkány Flotta Kft. időközben megvásárolta a végrehajtás alatt lévő gépkocsikat a Delta Faktor Kft.-től – közölte [namelink name="Kránitz Judit"] bírónő tegnap a Szegedi Járásbíróságon, a T. László ellen indult büntetőeljárás tárgyalásán. Az egykori autókereskedő által okozott kár sok év után megtérült, az ügy ezzel még nem ért véget.

 20 milliós előleg a szállodaépítő cégtől

A Hód-Tárkány Autóház Kft. alapítója, T. László több tucatnyi vállalkozásban érdekelt. A nyilvános cégadatok szerint a Science Hotelt uniós forrásból építő cége a vádlottnak 2013-ban 20,2 millió forint előleget fizetett ki, míg az autószerviz korábbi címére bejegyzett, ingatlanforgalmazással foglalkozó kft.-től 2 millió forint kölcsönt kapott. Az Igazságügyi Minisztérium nyilvántartása szerint a szállodaépítő vállalkozás a Tákány Flotta Szerviz Kft. utódja.

A vádirat szerint T. László, a felszámolás alatt álló Tárkány, később Hód-Maxx Autóház Kft. tulajdonosa még 2008-ban finanszírozási keretszerződést kötött egy pénzügyi szolgáltató zrt.-vel. A lízingcégtől 300 millió forintos hitelkeretet kaptak autóvásárlásra. A szerződésben kikötötték, hogy a kft. a lízingcég írásos engedélye nélkül nem adhatta el, nem vihette külföldre a gépjárműveket. T. László a szerződést megszegte, a lízingcég értesítése nélkül Romániában adta el a keretszerződésből finanszírozott gépkocsikat.

A vádirat szerint a kocsik külföldi értesítésével T. László a kölcsön fedezetét elvonta, a kölcsönt a kft. visszafizetni nem tudta. A teljes kár 24,9 millió forint volt.

T. László ügye 4 éve került a bíróság elé. A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint a jelenleg eljáró, immár harmadik bíró az ügyben többször próbált tárgyalást tartani, ezek eredménytelenek maradtak, azért, mert hol a vádlott, hol a védője nem jelent meg. A vádlott nemegyszer külföldre utazott, amit a bíróság az eljárás elhúzásaként értékelt. Ezért májusban a bíróság elrendelte T. László előzetes letartóztatását. Az autókereskedőt a saját háza előtt fogták el a rendőrök.

A járásbíróság tájékoztatása szerint ítélet is születhetett volna a tegnap, de ezt egy közjáték meghiúsította. A tárgyalás elején kiderült, hétfőn megbetegedett T. László jogi képviselője, a meghatalmazott védő pedig csak háromnegyed 10-ig ért rá. Kránitz Judit bírónő a vádlottnak elmondta, az új Btk. szerint már csak 3 évvel büntethető a fedezetelvonás bűncselekménye, a védelem sem kötelező. T. László ragaszkodott a védelemhez, ezért a bírónő a beidézett 5 tanúból hármat hazaengedett, kettőt meghallgatott.

Amikor a Merkantil Bank vagyonkezelőjére került sor, T. László megváltoztatta korábbi álláspontját, úgy döntött, a bíróság védője nélkül meghallgathatja a beidézett férfit. Mivel az elengedett tanúk hazamentek, a tárgyalást december 4-ére elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!