Szeged és környéke

2019.05.28. 18:44

Kullancstesztek: kezeljük fenntartásokkal!

Kullancspostázással és gyorsteszttel is meggyőződhetünk arról, van-e félnivalónk a Lyme-kórtól. Előbbi a vérszívó, utóbbi saját szervezetünk fertőzöttségét vizsgálja. Mindkét esetben szükséges azonban az orvosi megerősítés.

Tímár Kriszta

A Lyme-kór hazánkban a leggyakoribb kullancsok által terjesztett, emberre veszélyes betegség. Csaknem minden tizedik kullancs fertőzött a baktériumával, ráadásul a fertőző agyhártyagyulladással ellentétben még védőoltás sincs ellene. Az idejében elkezdett kezelés az egyetlen esélye a hatékony és maradványtünetek nélküli gyógyulásnak, ezért sokan úgy gondolják, a legnagyobb biztonságban akkor vannak, ha a testükben talált kullancsot bevizsgáltatják. Főleg azért, mert a jellegzetes, bőrön látható Lyme-folt csak az esetek felében jelenik meg, a vérvizsgálat pedig csak a csípés után 6 héttel ad eredményt.


Ilyen bevizsgálást a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály Laboratóriumi Osztályán nem végeznek. Magáncégek szolgáltatását lehet igénybe venni – egy fővárosi klinikán például 5000 forintba kerül. A kullancsot el kell nekik postázni egy fiolában. A vérszívó bizonyított fertőzöttsége azonban nem jelenti, hogy az általa megcsípett személy megbetegedett, így ezt az eredményt érdemes fenntartásokkal kezelni. Arra viszont alkalmas információ, hogy ennek birtokában célzott vizsgálatot kérjünk.

Végezhetünk egyébként saját magunkon is Lyme-tesztet a kullancscsípés időpontjától számított 2 és 4 hét közötti időszakban – az ehhez szükséges készlet patikákban kapható 3700 forintért. Ennek eredményét szintén meg kell erősíttetni orvosi vizsgálattal, hiszen a feleslegesen megkezdett antibiotikum-kúra többet árthat, mint amennyit használ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!