Szeged és környéke

2008.01.15. 20:42

Különleges ízek, távoli nemzeti ételek a szegedi éttermekben

Szeged - Míg korábban sóvárogva tapadtunk a képernyőre, ha egy amerikai filmben kínai ételt falatoztak, ma már csak elszaladunk valamelyik szegedi étterembe, ha édes-savanyú húst, gyrost vagy egy kis indiai panírt kívánunk.

Bobkó Anna

A magyar konyha finomságai mellett ugyanis szinte minden nemzet tradicionális ételeit kipróbálhatjuk anélkül, hogy elhagynánk a várost.

Bajor sajtgombócot, román pacal csorbát, szlovák juhtúrós sztrapacskát vagy örmény baklavát is kóstolhatunk a héten egy Híd utcai étteremben, ahol a szegedi Nemzetiségek Háza internacionális ízkavalkáddal ünnepli tizedik születésnapját. Az étteremben egyébként is világkonyhával várják a vendégeket, melyek alapanyagukban és fűszerezésükben is különböznek a magyar étkektől. Míg a szegediek éhségérzetüket bolgár, ukrán vagy horvát fogásokkal is csillapíthatnák, Csabai László üzletvezető elmondta, választásukat leginkább a divat befolyásolja: manapság az olasz, a kínai vagy éppen az amerikai harapnivalók a menők.

Változatos a kínai konyha – a császár nem ehette egy évben kétszer ugyanazt.
Fotó: Frank Yvette

Alig akad olyan nemzeti konyha, amelynek kulináris ritkaságait ne tudnánk megkóstolni Szegeden. Az olasz, görög, kínai vagy indiai éttermekben kimondhatatlan nevű ételeket is kóstolhatunk, elérhető áron.

Békacomb az asztalon

Egy szegedi étterem kínálatában lazac, kagyló és békacomb is szerepel. – Nyolc éve kóstolhatják nálunk a vendégek a békacombot, amelyről sokan nem is gondolnák, hogy a hatvanas években a klasszikus magyar konyha repertoárjának része volt – mondta az étterem vezetője, Ábel Antal, aki azt is elárulta, a különleges ínyencség sikere évek óta töretlen a vendégek körében.

Egy monda szerint a császár, ha egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsa kezét, ezért a hatalmas birodalomban az évezredek során a leleményes „séfek" és az egyszerű emberek is a lehető legtöbb alapanyagot kutatták fel – ezért olyan változatosak a kínai ételek. S bár az étlapokon több száz különlegesség közül válogathatunk, akadnak, akik mégsem kockáztatnak.

– A húgom minden alkalommal más és más újdonságot próbál ki. A garnélarákos tésztától kezdve az édes-savanyú húsig mindent megkóstolt már. Én azonban mindig ugyanazt rendelem. Így nem érhet csalódás – mondja a főiskolás Nagy Éva.

Nem kell a távoli Indiába utaznunk ahhoz, hogy ottani ízeket érezzünk. A Gutenberg utcai étteremben ugyanis eredeti tandúr kemencében sülnek a húsok és lepények. Akadnak olyan tradicionális fogások, amelyeket helyben készítenek el: ilyen például a panír nevű étel, amely friss tejből készült sajtkocka. – A fűszereket Indiából hozatjuk, és a szakácsunk is onnan származik – árulja el sikerük titkát [namelink name="Kovács Zoltán"] üzletvezető. Sok indiai diák törzsvendég az étteremben, ők azt vallják, az ízek pontosan olyanok, mint otthon. Egy kivétel azonban akad az eredeti indiai és az itteni konyha között: míg a szegediek jóízűen falatozzák a marhahúsból készült indiai ételeket is, a többségében hinduk lakta országban hatalmas bűn lenne a szent állatot elfogyasztani.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!