Szeged és környéke

2010.10.23. 20:41

Kun Miklós: 56 olyan, mint a katyni tragédia

Szeged - A Csongrád megyei önkormányzat 1956-os megemlékezése közben is zajlott szombat délután a másnapi dóm születésnap próbája. A Rerrich Béla téri eseményeket néhányszor teljesen elnyomta a Dóm téri hangosítás.

-gézsé-

A Békés Megyei Jókai Színház fél órás műsora időnként szinte teljesen élvezhetetlen volt, de nem csak ezért - az előadásnak a néhány technikai malőr sem tett jót.

Az ünnepség kezdetén [namelink name="Magyar Anna"], a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: azon nemzedék tagjai vagyunk, akik örömmel mondhatják el, hogy az 56-os hősök köztünk vannak. [namelink name="Fejér Dénes"], a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (POFOSZ) megyei elnöke arról beszélt, hogy az 56-os események előtt a résztvevők nem hitték, hogy képesek harcolni, de amikor „a történelmi aktualitás kötelezővé tette, akkor tettük, amit kellett."

[namelink name="Kun Miklós "] történész, egyetemi tanár kijelentette: a fiatalok nem ismerik eléggé 56 jelentőségét, mert a mai napig nem jól tanítják nekik. 56 máig fájó égő seb - mondta -, amely a katyni mészárláshoz hasonlít. A katyni tragédia visszaköszönt az áprilisi légiszerencsétlenségben, a forradalom bukása pedig visszaköszönt abban, hogy az 50 éves évfordulón a „szabadságharcot úgy kellett volna megünnepelni mint a nagykönyvben, ehelyett 2006-ban „újra piros lett a vér a pesti utcán. Nem lehet tudni kik rendelték el, vagy hát mi nagyon jól tudjuk" - fogalmazott.

56-os megemlékezés a Rerrich Béla téren. Fotó: Veréb Simon (galéria)


A beszédek után az 1956-os emlékművet megkoszorúzta a politikai szervezetek közül a szegedi Fidesz, a szegedi KDNP, a Fidesz-KDNP frakció, a Jobbik megyei csoportja, az LMP, valamint külön is néhány fideszes képviselő, illetve a Fidesz Csongrád Megyei Női Tagozata és a Fidelitas. Az MSZP nem vett részt az ünnepségen. Koszorúzott még többek között a POFOSZ, a Professzorok Battyhány Köre, a megyei önkormányzat.

Az ünnepség végén gyertyás menet vonult Schvarcz Lajos Takaréktár utcai emléktáblájához, majd emlékező szentmise kezdődött a dómban.

Címkék#56#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!