Szeged és környéke

2019.08.10. 09:49

Küszöbön a parlagfűszezon, erősödnek az allergiás tünetek

A parlagfű koncentrációja országszerte elérheti a tüneteket okozó közepes, az Alföldön már a magas szintet is.

Hajó Edina

A csalán- és kenderfélék pollenje közepes-magas koncentrációban van jelen – olvasható a meteorológiai szolgálat pollenjelentésében. – A legmagasabb szinten a csalánfélék pollenje van, a parlagfű múlt héten érte el a magas szintet a megyében – magyarázta Bosnyákovits Tünde, Csongrád megyei tisztifőorvos. Hozzátette, egyre jobban emelkedik a parlagfű pollenszáma, ám még nem nagyon magas.


Kollégái összehasonlításokat végeztek, amiből kiderült, hogy amíg 2013 és 2015 között a 34-35. héten érte el a parlagfű pollenje a nagyon magas szintet, addig az elmúlt három évben már a 32. héten mérték ezt. A csúcsértéket minden évben szeptember elején érte el. – A mostanában gyakori viharos idő is fokozhatja a tüneteket. Az, hogy mennyi parlagfű van, időjárásfüggő, júniusban sok eső volt, ez kedvezett a növény növekedésének, majd elkezdődött a virágzási szakasz, amikor elszórja a pollenjét, ami széllel terjed, vagyis az erősen szeles időben valóban jobban terjedhetnek – részletezte a tisztifőorvos.


A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályának vezetője azt is hozzátette, hogy az erős csapadék ugyanakkor kimossa a levegőből a polleneket. Hangsúlyozta, az allergiás tünetek megjelenésére a mérsékeltebb pollenterhelés ellenére is számítani kell, ezért a szakértők javasolják, hogy a parlagfűre érzékenyek mielőbb keressék fel kezelőorvosukat, és kezdjék meg a gyógyszeres kezelést.

– Enyhe esetben nem szükséges orvoshoz fordulnunk, a gyógyszertárakban lehet kapni allergiára való orrcseppet és orrspray-t, érdemes a patikus tanácsát kikérni. A szemet is érintheti, kötőhártya-gyulladást is okozhat, és a szem körül viszkető vörös kiütések is jelentkezhetnek, valamint a bőrön is kialakulhatnak ekcémás foltok – részletezte Bosnyákovits Tünde.

Súlyosabb, felső légúti problémákkal küzdőknek , akiknek asztmás, fulladásos tünetei vannak, érdemes megkeresniük háziorvosukat. Azoknak pedig, akik nagyon rosszul reagálnak a pollenekre, szájmaszk viselését javasolja a tisztifőorvos a csúcsszezonban.

Praktikus tanácsok allergiásoknak

Hajnali órákban szellőztessünk, aki allergiás, pollenszezonban ne szárítsa ruháit levegőn, mert rátapadnak a pollenek. Sőt, napközben ránk is, így ahogy hazaértünk érdemes átöltöznünk. Gyakori hajmosást is javasolnak a szakemberek, ugyanis hajunkról az ágyneműbe is kerülhetnek a pollenek, ezért fokozódnak éjszaka a tünetek. Az allergiában szenvedők könnyebben enyhíthetik tüneteiket, ha előre tudják, hogy melyik allergén virágzik, erre online pollennaptár is segíti az időbeni felkészülést. A pollennaptár a https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok.html oldalon érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!