Szeged és környéke

2019.04.12. 19:51

Kutatás segíti, hogy alkalmazkodjunk a vízháztartás szélsőségeihez

Mérőállomásokat telepítenek, és kidolgozzák az egyik legnagyobb belvízrendszerünk, a Dong-éri csatorna számítógépes modelljét is.

A határ menti térségben élők vízháztartási szélsőségekhez való alkalmazkodását segíti az a kutatás, amelyet egy projekt keretében végez az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A tudományos projektben partnere a Szegedi Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem és a Vajdasági Vizek Közvállalat. A résztvevők pénteken szakmai konzultációt tartottak Szegeden. – A vízkészletek megőrzését, az ezzel való dinamikus gazdálkodás feltételeinek tudományos hátterét dolgozzák ki a szakértők. Magyar területen mérőállomásokat telepítünk, hogy a felszíni lefolyásokat regisztrálják – magyarázta Kozák Péter, az Ativizig igazgatója. Emellett az egyik legnagyobb belvízrendszerük, a Dong-éri csatorna számítógépes modelljét is kidolgozzák. Ez azért szükséges, mert a térség belvíznek és vízhiánynak is kitett, az ottani vízkészletekkel való gazdálkodásnak a szakmai hátterét kutatják ily módon. A 72 kilométer hosszú csatornán két mérőállomást alakítanak ki. Ezek által hatékonyabb beavatkozásokat hajthatnak végre, amellyel megelőzhetők a vízminőségi problémák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!