Szeged és környéke

2008.09.17. 22:07

Kutatók éjszakája 2008 Szegeden

Ismét kinyílnak az egyetemek és a laboratóriumok kapui szeptember 26-án, hogy a kutatók éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozat keretében a magyar nagyközönség is betekintést nyerhessen a tudomány misztikus világába.

Munkatársunktól

Szegeden este 6 órától éjfélig számos helyszínen több mint 40 érdekes, színes program – kísérletek, bemutatók, előadások, vetélkedők – várja az érdeklődőket. Az európai rendezvénysorozat – amelybe Magyarország idén harmadszor kapcsolódik be – célja, hogy megismertesse a hétköznapi emberekkel a tudomány világát, és ezáltal vonzóvá tegye a kutatói életpályát a felnövekvő generáció számára.

A szegedi programok egyik kiemelt helyszíne az orvoskar Dóm téri oktatási épülete, ahol egyebek mellett genetika-időutazást tehetünk, vagyis megtudhatjuk, hogyan használhatók fel a genetikai módszerek a magyarság eredetének kutatásában. A genomikai „jósdában" választ kaphatunk arra a kérdésre, mely génvariációk határozzák meg a bőrünk és a hajunk színét, vagy hordozzuk-e a „szőkeség" génjét, illetve vannak-e olyan génvariációk, amelyek hajlamosítanak a pattanásos bőrre. Az érdeklődők megismerkedhetnek az egészséges táplálkozás elveivel, személyes diétás tanácsadást kaphatnak, megtudhatják, hogyan kell használni a tápanyagtáblázatot, s miként kell kiszámítani saját energiaigényüket. A látogatók az újraélesztést is gyakorolhatják.

A programok másik kiemelt helyszíne a TTIK Mikrobiológiai Tanszéke (Közép fasor 52.), ahol mikrobiális eredetű ételeket, italokat kóstolhatunk, miközben a kutatók azt is elmondják, hogyan készülnek ezek. A sörkészítés történetéről és a híres sörfajtákról is sok mindent megtudhatunk. Arról is szó lesz, hogyan állíthatók a növényvédelem szolgálatába a penészgombák, és hogy mennyire reálisak a biológiai fegyverektől való félelmek.

Több helyen – így a TTIK Kísérleti Fizikai Tanszékén és a csillagvizsgálóban – is közelebbi kapcsolatba kerülhetünk az univerzummal, távcsövekkel különböző égitesteket is megfigyelhetünk.
Míg a Dóm téren számos kísérletet mutatnak be a szakemberek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – lesz például tűzhányó, sörhabzás felsőfokon, illetve kémiai lángszóró –, addig a füvészkertben éjszakai kalandtúrán vehetünk részt.

Részletes program a www.kutatok-ejszakaja.hu internetes oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!