Szeged és környéke

2015.07.31. 22:48

Kutyákkal épített ki védelmi rendszert Röszkén Filó Andor

Szeged - Sajátos, de jól működő védelmi rendszert alakított ki röszkei tanyája körül Filó Andor egykori kick-boxoló. Őrzőkutyái között több rehabilitált van, de beteg ebet is gondoz. Lola, Maja, Chucky, Rolf, Doki, Luca, Árkó és társai láthatóan remekül érzik magukat az udvaron kialakított helyükön.

Cservenák Zoltán

Nem túlzás azt állítani, hogy [namelink name="Filó Andor"] bármilyen megszólalásával hatalmas vitát képes kiváltani a kutyás közösségekben. Két éve alapította állatvédő egyesületét, amelyben senkinek nem kellő, nagytestű, sokszor harcoltatott kutyákat, például staffordshire bullterriert kezelt és rehabilitált.

Azt mondja, addig rágalmazták, míg tönkre nem tették. Támogatói elpártoltak tőle, ezért kénytelen volt befejezni az egyesületi munkát, de nem adja fel. Imádja a kutyákat, és nem mond le róluk. Ha kell, Kőszegig is elmegy, hogy megmentsen egy rosszul tartott ebet.
 

Családi ház, kutyákkal


Filó Andor néhány hónapja költözött a röszkei tanyavilágba feleségével és másfél éves kislányukkal. Azóta a két kezével igyekszik rendbe hozni a környéket: felújítja a házát, fát ültet, udvart rendez.

Kutyákkal épített ki védelmi rendszert Röszkén Filó Andor. Fotó: Karnok Csaba  - GALÉRIA


– Senki nem járt itt azok közül, akik azzal rágalmaznak, hogy harcoltatom és kínzom a kutyákat. Nézzenek körbe, ez nem kutyatelep, hanem egy családi ház udvarral, ahol minden kutyának zárható kennelje, többüknek őrző feladata van – vezetett körbe. Az fáj neki a legjobban, hogy olyanok keltik rossz hírét, akik nem tudják, hogyan kell bánni egy nagytestű, harcra nevelt terrierrel.

– Van olyan kutyám, a Rolf, aki láncon érzi magát biztonságban. Legalább 15-ször harcolt, sajátos lelkivilága van. Kölyökkora óta láncon tartották, szörnyű állapotban volt, amikor megmentettük. A harchoz tesztoszteront és amfetamint adtak neki, úgy, mint másik két társának. Őket nem tudtam megmenteni. Tönkrement a szívük, elpusztultak – mondja, majd hozzáteszi: az ilyen kutyáknak a testük mellett a lelküket is újra fel kell építeni, beszélni kell hozzájuk és foglalkozni kell velük. Fokozatosan lehet csak növelni a lánc hosszát, miközben feladatot is adni kell nekik: ez az őrzés.

Elkerülik a bevándorlók


A tanya mellett naponta több száz menekült halad el mostanában. A kutyák miatt messze elkerülik a telket. A gazdi nem titkolja, nem véletlenül épített ki őrző-védő rendszert, a családját csak így tudja biztonságban.
A kutyusok érdeklődők, gazdájuk társaságában nyugodtak.

Kutyákkal épített ki védelmi rendszert Röszkén Filó Andor. Fotó: Karnok Csaba  - GALÉRIA

Körbeszaglásznak, ismerkednek, nyüszítenek, hogy játsszanak velük. Rolf, az egykori harci kutya meg sem mukkan, csak békésen szaglászik. Mozgásigényük nagy, ezért futópadot készíttetett nekik. Jelenleg három darab van, így is több óra, míg minden eb végez, ezért még hét szerkezetet építtetne.

– Emiatt is megtaláltak a Facebookon, mondván, hogy így edzem harcra a kutyákat. Természetesen ez sem igaz. Ha csak hozzányúlok a géphez, mindegyik megőrül, annyira szeretik – magyarázza.

Harcos lelkek

Elismeri, hogy nem átlagember, két évtizedig küzdősportolt, de ettől még nem kínoz és nem harcoltat kutyákat. Több halálos beteg ebet gondoz, van köztük limfómás angol és szívbeteg francia buldog is. Másik kutyáját, egy törzskönyvezett albínó francia buldogot azért dobta ki a gazdája, mert nem hallgatott a szóra. – A kutya süket, nálam derült ki. Amikor visszacsípték a farkát, elvágták a benne lévő ideget, így záróizmai sem működnek rendesen, ezért nem szobatiszta. Ki fogadná így be őket? Ezért vannak nálam – mondja. Azt is elárulja: vitaminokat és gyógynövényekből készült főzeteket ad a beteg kutyáknak, amelyeket két állatorvos is rendszeresen megvizsgál.

Kutyákkal épített ki védelmi rendszert Röszkén Filó Andor. Fotó: Karnok Csaba  - GALÉRIA


– A „rajongóim" fel vannak háborodva, mert csináltam három almot. Azt mondják, állatvédő ne tenyésszen kutyát. Csakhogy én a barátaimnak adtam el őket jó helyekre, azért, hogy a többi tartását, gyógyszerét fizetni tudjam – magyarázza Filó Andor, aki nem akar pereskedni, mert szerinte az árulás lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!