Szeged és környéke

2011.11.16. 20:36

Kutyavilág - jön az ebadó!

Szeged - Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítása lehetővé tette, hogy az önkormányzatok a jövőben ebadót vessenek ki. A harapós kutyák után 20 ezer forintot is fizethetnek gazdáik. Az ivartalanított és őshonos magyar fajták után nem szedhető adó.

Bobkó Anna

– Eddig nem volt olyan normatív alap, amelyből az állatvédők fedezhették volna a költségeiket, az ebadó talán segít ebben. E mellett felelős állattartásra ösztönözheti az embereket – áll az Orpheus Állatvédő Egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az állatvédők örömmel fogadták a jogszabályok szigorítását: a parlament 337 igen, 1 nem szavazattal és 15 tartózkodással fogadta el az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosítását. Eszerint az önkormányzatok a jövőben legfeljebb 6000 forintos kutyaadót vethetnek ki. Nem szedhető adó az ivartalanított ebek és az őshonos magyar kutyafajták után.

– Kicsi, te utánad mennyi fizet majd a gazdid? Fotó: Schmidt Andrea

– Kicsi, te utánad mennyi fizet majd a gazdid?
Fotó: Schmidt Andrea

Az Orpheus szerint a problémák megoldásához elsősorban a lakosság szemléletmódváltása szükséges: a felelőtlen állatszaporítást kellene megfékezni. Sokan túl sok kutyát tartanak otthon, nem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani, majd megunt házi kedvenceiket az utcára dobják.


– A chip is kötelező lenne, de sokan arra is legyintenek. Miért lenne másként az adóval? Sokan inkább kifizetik majd azt a 6000-et, mint hogy ivartalanítsák a kutyájukat. Egy műtét jobb esetben is többe kerül 10 ezer forintnál – vélekedett egy szegedi kutyatartó.

A kivételezettek egyike a magyar vizsla. Fotó: Frank Yvette

A kivételezettek egyike a magyar vizsla.
Fotó: Frank Yvette

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, akinek a kutyáját veszélyesnek minősítik – ez esetben az adó mértéke 20 ezer forint is lehet. A törvény szerint veszélyes az a kutya, amelyik fizikai sérülést okozott, vagy fizikai vagy pszichés állapota alapján feltételezhető, hogy fizikai sérülést okozhat. A szakemberek kételkednek: nem tudják elképzelni, hogy lehet ezt megállapítani egy ebről. Az agresszivitás ugyanis fajtától független. Egy kisméretű tacsi is okozhat fizikai sérülést, ha nem megfelelően foglalkoztak vele.


– Nagyon fontos, hogy a kutya le tudja vezetni a benne felgyülemlett energiát – hívta fel a figyelmet [namelink name="Vajdáné Nemes Nagy Panka"]. A Szegedi Kutya Klub Iskola vezetője egy szemléltető példát mondott: olyan, mintha egy rugó lenne a kutyában, ami a sok tiltás miatt egyre jobban összenyomódik. Ha nem tudja levezetni a feszültséget az eb, ez a rugó egyszer csak kipattan. A kutya nem tud elfogadni még egy nemet, megszökik, vagy ami rosszabb, agresszívvá válik. Sok múlik azon, hogy kezeli a gazda a kutyáját, mennyire tudja irányítani – fogalmazott a szakember.

Kivételek

A törvény szerint nem kell adót fizetni a kuvasz, a komondor, a magyar vizsla, a puli, a pumi, a mudi, a magyar agár és az erdélyi kopó után. Adómentességet élveznek a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás; a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott; az ivartalanított; az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet telephelyén tartott; valamint állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott kutyák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!