Szeged és környéke

2016.08.03. 09:50

Lakást kínálnak bárhol, távol az otthontól

Szeged - Szegeden is egyre népszerűbb az Airbnb közösségi szállásfoglaló oldal. A lapunknak nyilatkozó bérbeadónak nem éri meg, mert kevés a vendég a városban. Ha valaki sokat utazik és nem szereti a szállodákkal járó kötöttségeket, annak igazi aranybánya az Airbnb.

Arany T. János

– Nekem nem éri meg. Ha ezt a pénzt, amiért a lakást vettem, ötéves államkötvénybe fektetem, a kamataival jobban kijövök, mint így – mondta Ákos, aki egyik szegedi lakását az Airbnb-n adja bérbe.


Nyolc évvel ezelőtt két amerikai fiatal fejéből pattant ki az Airbnb ötlete. Az angol mozaikszó az „air, bed and breakfast" összevonásából jött létre. A rendszer lényege, hogy privát szobát, lakást foglalhat az érdeklődő, akár egyetlen éjszakára. Az Airbnb 191 ország több mint 34 ezer városában kínál szállást.


Ákos nem akart teljes névvel szerepelni, de beengedett minket a Szeged belvárosában található, kétszobás, 50 négyzetméteres lakásába. – Albérletnek akartam kiadni hosszú távra, de lecsúsztam róla, így kezdtem Airbnb-vel foglalkozni. Befejezem, szeptembertől egy külföldi egyetemista költözik be – magyarázta.


Ákos alapos ember, korábban pénzügyi befektetésekkel foglalkozott. Az Airbnb-s üzletéről statisztikát készített.

– Egy év alatt 15 vendégem volt. Két-három napot töltöttek itt. Kevés a vendég Szegeden. Aki komolyan foglalkozik vele, annak megérni, nekem nem – mondta. A szegedi férfi egy vendégtől 9 ezer forintot kér egy éjszakára, 11 ezer forint az ár, ha ketten jönnek.


A szállást kínálóknak a jegyzőnél és a NAV-nál is be kell jelenteniük tevékenységüket. Ákos elmagyarázta, hogy ha egy évben kevesebb mint 90 napra adja ki az ingatlant, szobánként 35 ezer forint adót kell fizetnie az idegenforgalmi adón felül, ami Szegeden fejenként és éjszakánként 500 forint. – Buta, aki ezt nem csinálja meg – tette hozzá.


A másik oldalról [namelink name="Jászay Tamás"] újságíró-színikritikus beszélt. Tamás munkája miatt sokat utazik, és elege lett a szállodákkal járó kötöttségekből. – Fontos, hogy legyen saját életterem: én döntöm el, mit csinálok, nem kell alkalmazkodni – mondta. Hat éve csak Airbnb-vel száll meg, Európa nagyvárosai mellett megfordult San Franciscóban is.


– Nem tudom, mennyit spóroltam így, egy idő után nem ez a lényeg. Mostanában picivel drágult a kínálat, de nekem megéri, ha Amszterdam belvárosában egy 18. században épült holland kereskedőház padlásában kialakított lakásban tölthetek egy éjszakát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!