Lapunk térképe hasznos volt az Anna-kúti csomópontnál

Sokakat meglepett, hogy lezárják Szegeden az Anna-kúti csomópontot az átépítése miatt. Akadt, aki az anyósülésre helyezte lapunk keddi számát, és a megjelentetett térkép alapján haladt célja felé. A terelőtábla két helyen megtévesztette az autósokat, de a városőrök segítettek a tájékozódásban.
A rosszul kihelyezett táblák is nehezítették az autósok dolgát. Fotó: Segesvári Csaba

– Egyértelműen rossz a táblázás – mondja Kardos Gábor városőr, aki ezen a részen irányítja az autósokat. A fiatalember azonban nem fordíthatja meg a megtévesztő táblát.

Néhány perc múlva csak centimétereken múlik, hogy a balra kanyarodni szándékozó szürke Fiat nem ütközik össze a csöngetve érkező villamossal. Többször bonyolult közlekedési szituációk alakulnak ki, hiszen sokan kérdezgetik a városőrtől, hogy miért zárták le a csomópontot.

– Baleset van vagy bombát találtak? – kérdezi Mihalecz Sándor az autójából kihajolva. A férfi Kiskunfélegyházáról érkezett Szegedre, ezért nem értesült az elterelésekről. Többen viszont felkészülten közelítik meg a csomópontot: a sofőr melletti „navigációs anyósülésen” ott a keddi Délmagyarország, melynek első oldalán térképpel illusztrálva adtuk hírül a forgalmirend-változást.

A Kossuth Lajos sugárúton szirénázva érkezik egy mentő: szabad utat kap, a villamossíneken száguldhat, és jobbra rákanyarodhat a Tisza Lajos körútra. Egy autós próbálja követni a mentő példáját, de városőr állja útját a sietős mercisnek.

Reggeli kis káosz

Reggel hét óra: Szegeden, az Anna-kúti csomópontban már javában dolgoznak a munkagépek. Kedden megkezdődött a villamossínek három hétig tartó felújítása. Az autósok tétován közelítik meg a kereszteződést. A nagykörút felől, a Kossuth Lajos sugárúton érkező járműveknek be kell kanyarodniuk balra a Bocskai utcába, csak úgy tudnak továbbhaladni. Egy suzukis váratlanul jobbra csapja a kormányt, nem érdekli, hogy a Püspök utcába ebből az irányból behajtani tilos. Ezúttal a szemből közlekedők élelmesek, és kitérnek. A szabálytalankodó férfi talán azzal védekezhetett volna, hogy a piros nyilas terelőtáblák nemcsak a Bocskai, hanem a Püspök utca felé is mutatják az irányt.

A Tisza Lajos körúton, az Anna fürdő előtt folyamatosan fordulnak vissza az autók. A sofőrök szitkozódnak, kifogásolják: Miért nem jelzik táblák hamarabb, hogy nem lehet tovább haladni? Az elterelő táblákat csak az Anna-kúti autóbusz- és villamosmegálló vonalában helyezték ki. Ide érkezve csak vissza lehet fordulni. A szolgálatot teljesítő városőr megelégeli a helyzetet, és elsétál a Tisza Lajos körúton a Kálvin tér másik sarkához, a templom előtti buszmegállóhoz. Széttárt karokkal próbálja az autósokat meggyőzni a helyes haladási irányról. Munkáját itt már nem segítik táblák.

A Százszorszép Gyermekházhoz közeli sarkon a járdaépítés miatt az útszakasz leszűkült, ezért a kétirányú forgalomban többször dugó alakul ki. Akkor a legrosszabb a helyzet, ha busz próbál bekanyarodni a Kálvin tér felé. A manővert a vezető csak úgy tudja végrehajtani koccanás nélkül, ha az ellenkező sáv üres.

Délelőtt már a Takaréktár utcában is gyakran feltorlódik a forgalom, a Kossuth Lajos sugárút Széchenyi téri részén azonban, a Fekete Sas, a Kiss Ernő és a Püspök utcában ütemesen lehet haladni – ha nem jön szembe senki az egyirányú utcában.