Szeged és környéke

2019.08.15. 09:43

Lassan becsöngetnek - minden forint számít ilyenkor

Ebben az évben az iskolakezdési támogatást a munkáltatók a munkabérbe beépítve biztosíthatják. Emellett önkormányzatok is támogatják a diákokat: Makón és Tiszaszigeten már évek óta szokás ez, Szegeden idén vezették be, Hódmezővásárhelyen viszont egyáltalán nem segítik a beiskolázást.

Hajó Edina

Jelentős változások léptek életbe idén az iskolakezdési támogatásban: a cafeteria-rendszer át­­alakítása után többé nem létezik mint cafeteriaelem. Egyes munkaadóknál ennek ellenére továbbra is biztosítják, a munkabérbe építve. Ezt a támogatást általános és középiskolás gyereket nevelő munkavállalók kaphatják, mindkét szülő igényelheti. Maximális összege gyerekenként 44 ezer 700 forint lehet, ám a munkáltató dönt.


A munkahelyek mellett több önkormányzat is úgy döntött, támogatja diákokat, illetve szüleiket. Szétnéztünk a megyében, kiderült, van, ahol egyáltalán nem, míg máshol már régóta tá­­mogatják az iskolakezdést, en­­nek módja igen változatos.


Makón 2017-ben határozott erről a képviselő-testület, ott minden makói állandó lakcímmel vagy állandó tartózkodási hellyel rendelkező helyi általános iskolában tanuló számára biztosítottak 3000 forintot, ez az összeg tavaly 5000-re nőtt. Idén 1620 diák kapja meg a tankönyvosztáskor az utalványt, az összeget négy helyi papírboltban vásárolhatják le a családok.

Fotók: Török János

Ásotthalmon nem anyagi, hanem tárgyi juttatással segítik a fiatalokat, hat éve egy alapítvánnyal közösen mindig mással lepik meg a diákokat. Idén az általános és középiskolások vadonatúj iskolatáskát, hátizsákot és tornazsákot kap­nak.


Mórahalmon szintén van beiskolázási támogatás, Kisteleken és Csongrádon azonban már feltételhez kötött, nem min­­denkinek jár. Előbbi településen rászorultsági alapon lehet igényelni, Csongrádon pedig az idei évtől azok kaphatják meg az 5000 forint értékű élelmiszer­csomagot, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban ré­­szesülnek, bölcsődéstől az egyetemistákig jár ez a támo­ga­tási forma.


Szegeden idén ve­­zették be ezt a támogatást, itt az 1–8. osztályba járó diákok kapnak 10 ezer forintot, amit elvileg augusztusban kapnak kézhez a szülők. Hódmezővásárhelyen pe­­dig egyáltalán nem segítik a családokat az iskolakezdésben.


A kisebb településeken már régóta divat ez a fajta segítségnyújtás. Tiszaszigeten 10 ezer forint jár azoknak az általános iskolásoknak, akik a helyi intézmény tanulói. Itt az óvodásokat is segítik 8000 forinttal. Szintén van iskolakezdési támogatás Csanádpalotán, Magyarcsanádon és Csanádalbertiben is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!