Szeged és környéke

2008.03.02. 21:47

Látogatható a zákányszéki magán madárkert

Zákányszék - Legalább hatvanfajta papagájt és húszféle fácánt számlál a zákányszéki Rácz házaspár több száz darabos madárgyűjteménye. Kerti kedven- <br>ceiket munka mellett babusgatják, és másoknak is szívesen megmutatják.

Dombai Tünde

Márciustól látogatható a legnagyobb fajtaválasztékot felvonultató hazai magángyűjtemény, a Rácz és Csóti madárkert – jött a hír Zákányszékről. Nem hittünk a fülünknek, ezért elmentünk megnézni. A házigazda, kedves gerlepár, Ráczné Csóti Tímea (28) és [namelink name="Rácz Sándor"] (40). Korán kezdték, már a pólyában madártejet vettek magukhoz – viccelődtek. A madárszeretet hozta őket össze, a zákányszéki családi házban raktak közös fészket. A tenyésztés nem elég kenyérkeresetnek, mellette Timi a mórahalmi önkormányzatnál irodista, Sanyi erdőőr. Szívük csücskei, a madarak maradtak hobbinak. Hatméteres ketrecekben szabad nekik a pálya, repdeshetnek kedvükre. A kert elülső részében Timi szebbnél szebb papagájpárokat mutat a földkerekség minden szegletéből: Ausztrália, Óceánia, Afrika, Ázsia, Európa legdíszesebb tollasait. Amerikai büszkeségük például – aranyló színéről – a nappapagáj.

– Gyűjtjük az őshonos állatokat is, hogy magyaros udvarba rendezhessük őket. Rackabirka mellett kapirgál az erdélyi kopasznyakú tyúk, hátul bronzpulyka és pávagalamb – mutatta a legfrissebb szerzeményeket Sanyi. Kérdésünkre, hogy miért kezdett fácánt is gyűjteni, nem magyaráz. Elsétálunk a bundásnak tetsző selyemtyúkok, majd a récék, foglyok, fürjek és pávák mellett. A húsz különféle gyönyörű fácánpárban gyönyörködve magunktól is kitaláljuk, hogy miért. A legfényesebb, legszínpompásabb fácánokból – a söröscímkéről ismerős –, aranyfácánból ők négyfélét is tartanak.

[namelink name="Rácz Sándor"] és felesége, Tímea, valamint az egyik kedvenc, Cook kapitány, a kakadu.
Fotó: Karnok Csaba

Nehéz a dolga a fotósnak, ezekhez a szárnyasokhoz nehéz igazán közel férkőzni. „Tyúkagyuk" van – legyint Timi. Bent a házban a Ráczék megmutatják két nagy kedvencüket, ők a gyűjtemény igazi IQ-bajnokai. Itt él az ország legnagyobb kakaduja: Cook kapitány, a molukken kakadu. Vállra reppen és ismerkedik, állítólag szobatiszta, és ért a szóból. A több mint egykilós jószág azt is tudja, mi a dolga, ha elhangzik a vezényszó: potty! Háromezer euróba került, mellé egy tojó négy-ötezerbe kerülne. Szereti a dögönyözést, igényli a beszélgetést. Ketrecszomszédja a másik kedvenc: a fiatal jákó, Kokó. Unatkozik pár nélkül, pedig a világ legokosabb madara, vagy talán pont emiatt. Fajtáját a természettudósok a delfin és a csimpánz mellett a legintelligensebb állatnak tartják.

Második műszak

A madárkert etetése egy évben félmillió forint, merthogy „ki van nyalva a kis kloákájuk" – mondja a Rácz házaspár. A magvakon kívül kapnak banánt, uborkát, tojást, répát, sajtot. Úgy is válogatták össze szemük fényeit, hogy ne teljesen borítsák fel az életüket, legyen közös nevező a táplálékukban. Munka mellett ez Timi és Sanyi második műszakja: a kilencszáz négyzetméteres madárparadicsom nap mint nap négy óra robottal jár. A téli fűtés dupla villanyszámlát produkál, úgy havi 20 ezreset. Jelenleg ötmillió forintra becsülik a 120 papagájuk értékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!