Szeged és környéke

2019.01.31. 14:35

Látott már igazi cégért? - Szegeden van, aki mind a mai napig használja őket - Galéria

Fotóztunk néhány modern és egészen régi cégért is, hogy megmutassuk a különbséget a hagyományos és a modern cégérek közt.

Tóth Zoltán

A cégér szavunk még csak nem is magyar, a németből jövő Zeiger, vagyis mutató szóból származik. A használatuk a középkorban terjedt el, reklám vagy tájékoztató, általában az adott üzletben folyó tevékenységre utal.


A cégéreket, a mai logó elődjét a XIX. századik közepéig előszeretettel használták a magyarok is, ez az oka annak, hogy Szegeden is találhatunk még ezekből. Általában egy kis táblán tüntették fel ezeket, ami az utcafrontra nézett. A szabóműhelynek az olló, borbélynak réztányér, a postának a kürt volt a cégére. A XIX. században még elég nagy volt az írástudatlanok száma, így ezek az ábrák számukra is iránymutatást adtak az általuk keresett üzlet felé.

 

Látott már igazi cégért? - Szegeden van, aki mind a mai napig használja őket. Kép: Tóth Zoltán - GALÉRIA


A cégérek helyét ma már a logók és a táblák vették át, küllemük és a jelentőségük is megváltozott, de a céljuk megmaradt, mégpedig a reklám és a tájékoztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!