Szeged és környéke

2010.05.25. 18:00

Láttam, ahogy a fejem felé közelít a cipő talpa!

Szeged – Vasárnap hajnalban ismeretlenek megtámadtak egy 27 éves szegedi fiatalembert: a lakásuk előtti kapualjban hátba vágták, majd a földön rugdosták. Állítja: romák akarták kirabolni.

Delmagyar.hu

Felháborodott e-mailt kapott szerkesztőségünk: egy fiatal lány – akit nevezzünk Zsuzsának –, arról számolt be a delmagyar.hu-nak, hogy a barátját vasárnap hajnalban megverték és megpróbálták kirabolni. A 27 éves fiút – aki nem szerette volna nevét adni a történethez –, így hívjuk Tibornak, elmesélte: a szombati borfesztiválozást követően vasárnap hajnalban megtámadták házuk kapujában.

Taxival érkeztek az újszegedi lakásukhoz. Tibor elköszönt párjától, aki elindult hazafelé a taxival. A fiú pedig az ötemeletes ház felé vette az irányt. Miközben a srác elővette a kapukulcsot, hogy kinyissa az ajtót, hátulról erős ütést érzett. A földre került, majd amikor felnézett látta: cipőtalp közelít az arca felé. A jó erőben lévő fiút a földön rugdosták – szerencséjére egy arra járó – állítása szerint – polgárőr megzavarta a támadókat. – Talán egy-másfél percig üthettek, a kocsi fényére viszont elszaladtak. Rohanás közben a két támadó egymással veszekedett – mondta Tibor, aki állítja: felismerhető, jellegzetes hanghordozással, beszédstílusban kiabáltak egymással. Olyanon, amilyenen a romák szoktak.

A Szegedi Polgárőr Szövetség
arról tájékoztatta a delmagyar.hu-t, hogy vasárnap hajnalban már nem teljesítettetek szolgálatot Újszegeden. Ennek ellenére előfordulhat, hogy kollégájuk a fekvő fiatalembert látva kiszállt az autóból – így valóban egy polgárőr zavarta meg a rablást. A Szegedi Városőrségnél pedig arról tájékoztattak minket, hogy a május 23-24-i hétvégén a hídi vásár miatt csak a biztosításban tudtak részt venni, járőrszolgálatot nem láttak el.
Hajnali egy órakor támadták meg Tibort. A véresre rugdosott fiatalember saját lábán ment fel lakásába. – Most sem értem, miért nem hívtam egyből a rendőröket. Valószínűleg a sokk miatt tétováztam – mondta a 27 éves fiú. Reggelig próbálta elfelejteni az esetet, majd amikor barátnőjének elmesélte, mi történt vele az éjszaka: a rendőrségre, majd az ügyeletre mentek. Az új klinikán megröntgenezték Tibort, nem tört el semmije. Zúzódással, orrvérzéssel és lelki sérüléssel „megúszta" a támadást. „Amikor a földön feküdtem hallottam, hogy azt mondta az egyik: Vedd el a tárcáját, az óráját! Meg a gyűrűjét is szedd le!" – elevenítette fel a történteket a szegedi fiatalember. A közel 190 centiméteres, földön fekvő sráctól támadói végül semmit sem tudtak elvenni: a másfél perces támadásba ez már nem fért bele. „Csupa vér voltam, amikor felértem a lakásba megpróbáltam azt lemosni magamról. Eszembe sem jutott telefonálni." – idézte fel a támadás utáni perceket a buszsofőrként dolgozó fiatal férfi.

Lakatos Attila vajda szerint az integráció a megoldás: munkát és tanulást a romáknak.

Romák

A Londonban, 1971. április 8–12. között megtartott Első Roma Világkongresszuson az ott jelenlévő, különböző cigány népcsoportokhoz tartozó küldöttek konszenzussal elfogadták, hogy a világ összes cigány származású emberének közös és hivatalos elnevezése attól kezdve a rom többesszámú alakja, azaz a roma legyen. Így a romák elnevezés a cigány népcsoportokhoz tartozó emberek közösségét jelenti.

Vasárnap a családdal együtt elmentek a rendőségre, ahonnan – állítása szerint –, az ügyeletes hazaküldte: a nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel járó bántalmazást nem a rendőség "kezeli". Kedden újra jelentkeztek a Szegedi Rendőrkapitányságon, ahol végül megtették a feljelentést. Az orvosi zárójelentés szerint Tibor 8 napon belül gyógyuló zúzódásokat szerzett.

A részleteket boncolgatva a fiatal buszsofőr többször is kijelentette: cigányok támadták meg. Nem rasszista indíttatásból hangsúlyozta, a támadók kilétét, hanem azért, mert korábban is érték atrocitások a romák részéről. „Igazságtalannak éreztem, a nemrégiben megjelent cikket, amiben a nyilvánosság elé állt cigány fiú panaszkodott a bántalmazásáról – az általuk elkövetett esetek többsége 'fű' alatt marad." – mondta a delmagyar.hu-nak Tibor. Állítása szerint korábban egy roma audis szembeköpte a 27 éves buszsofőrt, és többször is megfenyegették munkája közben.

Vasárnap délelőtt valóban megjelent egy fiatalember a Szegedi Rendőrkapitányságon, miszerint hajnalban ismeretlenek bántalmazták őt – közölte a delmagyar.hu-val Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A kapuszolgálatot ellátó civil fegyveres biztonsági őr azonban mielőtt a sértettet rendőr meghallgathatta volna, arról világosította fel a
fiatalembert, hogy – mivel sérülése 8 napon belüli – ez bírósági hatáskörbe tartozó bűncselekmény, forduljon a bírósághoz.

A fiatalember bejelentését a rendőrök a keddi napon felvették. Meghallgatása során elnézést kértek tőle, hogy a vasárnap erre nem kerülhetett sor.

A Szegedi Rendőrkapitányság vezetője a mulasztást kivizsgálja, egyúttal intézkedett arra, hogy a jövőben ilyen ne forduljon elő.

A delmagyar.hu-nak nem célja az uszítás. Elutasítjuk a megbélyegzést, valamint a kisebbségi "kártyával" való visszaélést is. Egy, a hvg.hu-n megjelent cikkből idézünk, amely a cigányság problémájával foglalkozik.

"Ezzel a sztereotipizálással nem az a baj, hogy nincs valóságtartalma, nem is az a baj vele, hogy politikailag nem korrekt, és még csak nem is az a baj, hogy leegyszerűsít viszonylag bonyolult dolgokat. A sztereotipizálással az a baj, hogy ebben a formájában a lehető legkárosabb üzenetet küldi a magyar romáknak. Az üzenet, olvassuk most a magyar romák szemével a szalagcímeket, ez: 'Utálunk titeket, és ez már hivatalos álláspont!'

Az üzenet tartalma persze igaz, és nem is minden ok nélkül igaz. A szegény cigányok között elterjedt vélemény, hogy aki magyartól vagy gazdagtól lop, az nem követ el bűnt, tehát a közvetlen közelében élő magyarok folyamatosan szenvednek tőlük. Amíg ez nem változik, addig mindenféle toleranciáról való beszéd nevetséges. A lopást nem szabad tolerálni: fel kell lépni ellene minden büntetőjogi és társadalmi eszközzel..." - olvashatjuk Babarczy Eszter: cigánybűnözés-konjunktúra a médiában című írásában, ami 2009. február 13-án jelent meg a hvg.hu-n.

A bejelentésében foglalt ügyben egyébként nyomozás indult a Szegedi Rendőrkapitányságon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!