Szeged és környéke

2015.10.08. 10:14

Lauer István: 400 fát telepítünk Béketelepre

Kerékpárosút épülhet Béketelepen az OTP-háztól a Lézeres Kutatóközpontig. A Régi Posta út területét rendezték, fatelepítési program indul: 400 fa segítségével stabilizálják a talajszerkezet. Lauer Istvánt, Béketelep, Kiskundorozsma Szegedhez közelebb eső részének és a Mars tér és környékének önkormányzati képviselőjét faggattuk.

Munkatársunktól

11:03 - Lauer István: Köszönöm szépen az érdeklődést, viszont látásra a fogadóórákon a Mars tér környékén minden hónap első keddjén 16 órától 16 óra 45 perig a Gábor Dénes Szakközépiskolában, 17 órától 17 óra 30 percig a Déry Miksában, 18 órától 19 óráig pedig Béketelepen. Illetve elérhető vagyok a [email protected] e-mail címen is.

11:00 - Fűrész utca lakói: A lakóknak a kátyús Rigó utcával van problémájuk, szerintük csatornaszag van az Árkád körüli utcában, hiányolják a beruházó által megígért 400 fát. Szerintük a Bakay Nándor utcából el kellene terelni a buszokat, mert nagy a forgalom, amely az ott élők egészségének és nyugalmának rovására megy, valamint több utcában régóta várják a csapadékvíz-elvezető csatornákat.

Lauer Isván: A Rigó utcával kapcsolatban felvettem a kapcsolatot a városüzemeltetéssel, hogy a jövő évi kátyúzási alapba kerüljön be. A csatornaszagot jeleztem a Vízműnek, tegnap már láttam csatornatisztításra utaló jeleket a Gogol utcában. Továbbra is jelzem a Vízműnek, hogy van még hasonló probléma. Az Árkád 400 fáját megkérdezem a városüzemeltetési irodán keresztül. A Bakay Nándor utca a közösségi közlekedési rendszer része, ezért nem tudjuk kiiktatni. Amint a Mars térről kikerül a buszpályaudvar, akkor lesz megoldás. Az önkormányzat minden szándéka az, hogy a Mars tér problémája megoldódjon. A csapadékvíz-elvezető csatornákkal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a törvény változott és a Vízmű kezeléséből kikerült a felszíni vízelvezetés. Sajnos az önkormányzatnak nincs forrása a feladat megoldására, mert a vízügyi építési alapból erre nem költhetünk.

10.55 - Béketelep: 1. Miért nem épül ház a Csallóközi utca mögötti közművesített telkeken?

Lauer István: Az Öthalom Lakóparkról van szó a Csallóközi utca mögötti területen. Úgy tudom, folyamatosan próbálják értékesíteni a teleket. Idén egy ház épült, de nincs rá nagyobb kereslet. Az önkormányzat mindent megtett, bízunk benne, hogy előbb-utóbb benépesült. Három ilyen terület van, évek óta a kereslet hiánya miatt állnak a projektek.

2. Már az orvosi rendelő is megszűnik Béketelepen?

Lauer István: Béketelepen van orvosi ellátás, de amikor helyettesítik a doktornőt, a helyettes nem jár ki a béketelepi rendelőintézetbe. A körzetben összevont, két rendelési idő van, ezért csak az egyik helyen tud rendelni a helyettes.
 

Fogadóóra Lauer Istvánnal, Béketelep és a a Mars tér és környékének önkormányzati képviselőjével


10:46 - Gyulatelep: 1. Fonógyári úti buszmegállót mikor hozzák rendbe? Ha esik az eső, tengervíz van.

Lauer István: A buszmegálló egy akkut probléma, ott vízelvezetési gondok vannak, évek óta nem találunk rá megfelelő forrást. Egy összefolyó csatorna van a buszmegálló alatt, ahonnan a nagy terhelés miatt időközönként feltör a víz. Amint jeleznek, elintézem, de a probléma többször előjön. Az útszerkezethez kellene hozzányúlni, de a szakasz a Közút kezelésében van. Továbbítottuk nekik a felvetést a városüzemeltetés irodán keresztül.

2. Gyulatelepen mikor lesz kábeltévé? 2013. januárban volt egy cikk erről, hogy lesz, azóta a szolgáltatók semmit nem csináltak.

Lauer István: Nagyon jó a sajtónyilvánosság, így fel tudom hívni a figyelmet arra, hogy Gyulatelep kábeltévével ellátatlan terület. Magáncégek szolgáltatnak, ezért nem tudunk mit tenni, csak jelezni, hogy itt nincs tévé.

10:40 - Balla Gáborné: Tisztelt Képviselő úr! Kiskundorozsmáról kérdezem:  sokat vigyázok az unokákra, és ők a Kassai utcában laknak. A nagyon mély árkot miért nem takarítja a víz és csatorna szolgáltató, olyan bűz árad mintha már valamilyen jószág bomlana ott. Lehetséges e az utca végeken lévő lelógó fák, bokrok sövények kivágása vagy fel nyírása? Ugyanis az utak az autóból és kerékpárról nem beláthatók: ez a kérdésem egész Dorozsmára szól. Erre szeretnék választ kapni. Nagyon sok kisgyerek közlekedik kerékpárral az iskolában és látom le föl ugrálnak mer jön az autó és az út nem belátható.

Lauer István: Az árkok takarítása és a fűnyírás megkezdődött, a vízmű elkezdte a karbantartást. Erre a területre ránézek, és jelzem a problémát feléjük. Az utca végén lelógó fák nyírása a Környezetgazdálkodás feladata. Kérem, keressen fogadóórámon a konkrét helyszínekkel minden hónap első hétfőjén 14 órától 15 óráig a kiskundorozsmai részönkormányzat helyiségében. 15 órától 15 óra 30 percig a Bölcs utcában, a kistérségi szociális intézményben és 16 órától 17 óráig a Jerney-iskolában is tartok fogadóórát a főszabály szerint. Ebben a hónapban viszont október 12-én lesznek a fenti helyszíneken és időpontokban.

10:37 - Sándor Pál Béketelepről: 1. Medikémiának van buszmegállója. Jó lenne kivilágítani, mert félelmetes sötétben, főleg, mivel jön a téli időszak. 2. Tűzoltó úton van egy vasúti sín. Sehova nem vezet, csak az úton van meg, ki kellene iktatni. 3. Örül, hogy a vízelvezetők, kaszálás, játszótér rendbetétele megtörtént, máskor is legyen rendben, mert ritkán történik meg.

Lauer István: A Medikémia buszmegállója magánterületen létesült. A TOP fejlesztési program megvalósításával ez is megoldódik, addig sajnos nincs lehetőségünk közvilágítás telepítésére ezen a területen. A sín az Izabella Malomé volt, ez is magántulajdonban van, de jelenleg nem tudom kié, ezért ezzel nem nagyon tudunk mit kezdeni. Megpróbálok intézkedni. A Régi Posta út területén teljes területrendezés történt, feltöltöttük a mocsaras részt, és lesz egy nagyobb fatelepítési program is a Környezetgazdálkodással közösen. Közel 400 fa segítségével stabilizálható a talajszerkezet.
 

Fogadóóra Lauer Istvánnal, Béketelep és a a Mars tér és környékének önkormányzati képviselőjével


10:25 - Keresztesi János: Tisztelt Képviselő Úr! Mikor talál megoldást az Önnek már több alkalommal - lakossági fórumon - is jelzett problémát, mely szerint a Dorozsmai út páros oldalán a Díszlet utca és Vasútállomás között az árkokból nem folyik le a víz. Évek hosszú sora alatt a járdákat, kerítéseket és házakat tesz tönkre! Mikor lesz az ígéretekből valóság?

Lauer István: annyira ismert problémáról van szó, hogy dorozsmai átemelő néven 2013 óta fut egy program ezzel kapcsolatban. A tervezés készen van, de a hatóságok átszervezése miatt a tervek még nem rendelkeznek vízjogi építési engedéllyel. Amint megkapjuk, meg tudjuk kezdeni a kisajátításokat. Ez részben megoldja a terület csapadékvíz-elvezetési problémáit. Mivel az út, a járda és a közterület magasabban helyezkedik el, mint az ott lévő házak, a vizsgálat szerint egy komplett tervezést is kell végezni, annak érdekében, hogy az alacsonyabban fekvő házak mögött is el lehessen vezetni a vizet.

10:19 - Dudus: 1. Miért és meddig kell elviselni az elhibázott Szilva utcai körforgalom egysávos áteresztését? Emiatt naponta számtalan alkalommal torlódik fel kilométer hosszan a sorompó felengedése után felszabaduló autóstömeg, várva a besorolását a kör egy sávos forgalmába, aztán ez a Jerney utcai közlekedési lámpánál megismétlődik a piros miatt. Miért nem lehet egyrészt a keresztirányú (autópályára közlekedő) kamionok forgalmát s a Szeged felől érkezők zökkenőmentes áteresztését a körforgalom kétsávossá átépítését megoldani? 2. Miért húzódik a sorompótól a dorozsmai templomig záróvonal a Dorozsmai úton, ha valaki akármelyik oldalon lakó bármerről érkezik autóval, kénytelen egy kilométert tovább menni, ahol megfordul és visszahajt a házáig... Nem lehet itt-ott, vagy akár végig szaggatott vonal felfestéssel könnyíteni ezen? Mi indokolja a záróvonalat az egész út hosszán?

Lauer István: Ezt a kérdést korábban is megkaptam. Az október 6-i megemlékezésen beszéltünk róla. A városüzemeltetést kértem, hogy jelezzék a közútkezelőnek a problémát. Nagyon szívesen segítek a megoldásban. A záróvonalnak közlekedésbiztonsági oka van, de ezt is továbbítom a közútkezelőnek. Amint megkapom a választ megosztom Önnel.

10:15 - B. Zsolt: Mikor tüntetik el a Mars tér környékéről a hajléktalanokat? Főleg az a sok csomagos, elmeroggyant zavaró. Aki ordít minden emberre!

Lauer István: Ebben az ügyben jelzek a közterületfelügyeletnek, nekik van joguk bármit tenni. Azt szeretném elmondani, hogy mióta közösségi rendőrprogram működik, a Mars téren élők biztonságérzete sokat javult. A közösségi rendőrök feladatai között olyanok is vannak, ami túlmutat az általános rendőri munkán.

10:13 - Mánik Róbert: Reggelenként a Mars térről 7.15-kor induló 78-as buszra a Rengey illetve a Zsámbok-Réti sor megállónál már alig lehet felférni, mivel a diákok mennek az iskolákba. Nem lehetne ez a busz csuklós?! , hiszen más időpontokban, teljesen feleslegesen csuklós busz közlekedik, amikor alig van utas.

Lauer István: Köszönöm a felvetését, megkeresem a városfejlesztési irodát. Most volt utasszámlálás, a friss adatok fényében ezt a problémát a közlekedési irodán keresztül jelzem a DAKK-nak.
 

Fogadóóra Lauer Istvánnal, Béketelep és a a Mars tér és környékének önkormányzati képviselőjével



10:10 - Biacsi Nándor: Augusztus elején, több helyen is olvastam, hogy Béketelepen 30-as zóna kerül kialakításra szeptemberre. Ma október 6-án ennek jelét itt a Zsámbok-Réti soron nem igazán vettem észre. Ha a közeljövőben mégis kialakításra kerül ez az övezet, akkor miből gondolják, hogy bárki is figyelembe veszi a táblákat? Eddig se azokkal az autósokkal volt a gond, akik betartják a szabályokat, hanem azokkal, akik gyorsulási pályának nézik az utakat. Ezeket az autósokat csak a fekvő rendőr tudja lassítani, ráadásul ezek kihelyezésével előbb-utóbb megszűnne az átmenő forgalom is, mert már nem éri meg erre rövidíteni.

Lauer István: A 30-as zónát kialakítottuk, a táblákat kihelyeztettük, a festések fent vannak. Jobbkéz szabály van, elsőbbségadást kötelező táblákat is kihelyeztünk.

10:04 - Baranyi Katalin: A Hosszú utcában élek. A kérdésem az úttestre és a járdára, valamint az autós átmenő forgalomra vonatkozik. Az úttesttel kapcsolatban: Várható-e valódi megoldás az úttest szélével, annak töréseivel, gödreivel kapcsolatban, és ha igen, mikor? Várható-e szélesítés vagy útpadka-építés. A lyukak tömködése már többször megtörtént, de sosem vált be. A járdák állapota: A dupla soros betonlapok helyett aszfaltos járdára lenne szükség, hogy pl. egy babakocsi tolható legyen rajta, vagy egy gyerek kerékpározhasson rajta. Néhol benőtte a gaz, a lapok nincsenek egy szintben, a járda össze-vissza kanyarog. Ezzel kapcsolatban mikor várható megoldás? Az átmenő forgalomról: Pár éve volt szó fekvőrendőrök kihelyezéséről, hogy az átmenő forgalmat lassítani lehessen. Ezzel kapcsolatban - úgy tűnik - még nem történt semmi. Eltűnt a "Kivéve célforgalom..." tábla is. Mindkettő segítené az itt lakók nyugalmát és biztonságát. Ebben mikor várható megoldás?

Lauer István:
Mivel én is a Hosszú utcában élek, nekem is probléma ugyanaz, ami Katalinnak. A TIOP-programban elkezdtük tervezni a kerékpáros utat az OTP-s háztól a vasúti kereszteződésen át a Zsámbok-Réti soron át. Az út szélesítésével és egy új úttest építésével a Hosszú utcával párhuzamosan, a lézeres kutatóközpontig tudnánk tehermentesíteni a Hosszú utcát és egész Béketelepet. Úgy gondolom, hogy rövid határidőn belül meg tud épülni, a kisajátításoktól függően, egy-két éven belül. A béketelepi utcák közlekedése így átrendeződik.

2010-ig a Környezetgazdálkodással közösen sok járdát kijavítottunk, például a Hosszú utcában is. Amennyiben megkeresnek a fogadóórában, akkor tudok járdalapot, homokot, sódert kiszállíttatni. Az idős emberek segítésére is van egy program, helyettük megcsináljuk. Fogadóóráim Béketelepen, a régi iskolában minden hónap első keddjén vannak 18 órától 19 óráig.

10:00 - Lauer István: Üdvözlöm a delmagyar.hu olvasóit. Jó napot kívánok!

Pénteken a Délmagyarországban

Lesz-e út- és járdajavítás a Hosszú utcában? A helyiek szerint Béketelepen nagy az átmenőforgalom. A vízelvezetők, kaszálás, játszótér rendbetétele megtörtént, máskor is legyen rendben, mert ritkán történik meg - kéri olvasónk. Ezeket a témákat is érintjük Fogadóóra sorozatunk mostani szereplőjével, . Online interjúnkat csütörtök délelőtt 10 órától követheti élőben a delmagyar.hu-n. A beszélgetés szerkesztett változatát a holnapi lapszámunkban olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!