Szeged és környéke

2010.02.17. 12:57

Lázár Pál-emlékkiállítás nyílik Szegeden

Szeged - Lázár Pál festőművész több mint száz alkotásából nyílik emlékkiállítás a 2007-ben elhunyt alkotó születésének hetvenedik évfordulója alkalmából csütörtökön a szegedi Reök-palotában.

Lázár Pál tehetségére egészen fiatal korában felfigyeltek szülei és tanárai, így már nyolcéves korában elkezdett rajzolni tanulni - mondta a május 2-ig látható tárlat rendezése közben a művész özvegye.

Előbb a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba járt, majd Szegedre került, ahol a főiskolán matematika-kémia-rajz szakos oklevelet szerzett, Vinkler László és Fischer Ernő tanítványaként.

1963-tól folyamatosan tanított, diákok százaival szeretette meg a rajzot, a festészetet és az ábrázoló geometriát.

Szinte minden nap festett, képeit a nagyon alapos rajztudás jellemezte. Stílusa a hagyományos természetelvű ábrázolástól indult, nagyon szerette a fényeket, a felhőket és a mögülük kibukkanó napsugarakat - emlékezett vissza férje munkájára a szintén képzőművész Lázár Pálné.

Ahogy az évek múltak, alkotásai egyre absztraktabbá válták. Stílusa alakulásában fontos szerepet játszottak a művésztelepek, különösen a franciaországi Mirabel. Az emlékkiállítás látogatói több téma esetében is végig követhetik az "elvonatkoztatás útját", azt, miként változott képi világa a természetábrázolástól az élénk színekkel festett absztrakt, geometrikus formavilágig - fogalmazott az özvegy.

Lázár Pál ritkán készített portrékat, ám néhány - a tárlaton is látható kivétel - mégis akadt. Az egyik festményt felesége nagymamájáról mintázta, egy fotográfia valósághű képével együtt, amely az idős asszony férjét ábrázolja.

A művész egy sajátos önarcképpárt is festett: a Csendélet egy el nem rontott képpel címet viselő alkotáson egy hófehér vászon mögül sejlik ki alakja, míg a Csendélet egy megfestett képpel címet viselőn már az elkészült festményt tartja a kezében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!