Szeged és környéke

2009.04.08. 23:23

Lebukott a fantomcég

Kistelek - A fóliakertészet, ahova tegnap lecsaptak a munkaügyi ellenőrök, mindent szabályosan csinált. A romániai idénymunkásokat szállító, balástyai vállalkozásról viszont kiderült, hivatalosan nem is létezik.

Dombai Tünde

Ellenőrök lepték el tegnap reggel a Kurucsai és Társa Kft. kisteleki tanyáját. Az APEH revizorai, a munkaügyi, munkabiztonsági, növény-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság felügyelői, valamint a rendőrség bevetési csoportja – összesen vagy tizenöten – szállta meg a családi fóliakertészet sátrait. Megtudtuk, a hatóság konkrét bejelentés alapján ment éppen hozzájuk. A gazdaság területén harmincan dolgoztak. Mindnyájan készségesen előjöttek, megmutatták papírjaikat. A fóliaállításhoz, paprikapalántázáshoz a cég maga is felvesz a környékből alkalmi munkásokat kiskönyvvel. Ha nagyobb létszám kell, két vállalkozóval szerződnek, ők hoznak embereket. Az ellenőrök minden szerződést, iratot átvizsgáltak.

– Megszoktuk, hogy razziáznak. Nemcsak Kikelet hadművelet létezik, tavaly óta négyszer jártak nálunk. Akit igazoltattak, az mehet vissza a dolgára, nem esik ki túl sok idő – mondta a családi gazdaság vezetője, Kurucsai Tamás, akit telefonon értünk el. Azt mondta, nem kockáztatnak. Nem tehetik meg, különben még el sem ültetik a zöldséget, a hatóság már le is kaszálja a bevételt. A kisteleki gazdánál mindent rendben találtak a munkaügyesek, de úgy tudta, a nála dolgozó egyik vállalkozásnál bukkantak szabálytalanságra. A cég nevét, amely nyolc román állampolgárt vitt hozzájuk, nem árulta el.

A kisteleki fóliakertészetben mindent rendben találtak az ellenőrök. Az alvállalkozónál viszont nem. Fotó: Karnok Csaba

A kisteleki fóliakertészetben mindent rendben találtak az ellenőrök.
Az alvállalkozónál viszont nem. Fotó: Karnok Csaba

– A kistelekiekkel kötött szerződést rendben találtuk, ott tovább nem vizsgálódtunk. Az alvállalkozónál viszont minden szabálytalan volt – összegezte a munkaügyi felügyelő ellenőrzésük lényegét, akinek munkája miatt nem mutathatjuk az arcát és a nevét. A szegedi cég hivatalosan nem is létezik, januárban törölte a cégbíróság. A fantomcég pedig hiába vett fel munkásokat, hiába kötött szerződést – mindent illegálisan csinált. Ráadásul visszaeső: a munkaügyi felügyelőségnél folyik már ellene eljárás. Korábban is lebukott feketemunkásokkal. A munkaügyi felügyelőség kereste háromszor, de egyetlen hivatalos levelét sem vették át. A kisteleki tanyára érve állítólag úgy nyilatkozott a cég képviselője, hogy azért nem találták, mert kiköltözött egy Balástya melletti tanyára. Információink alapján megpróbáltuk elérni a céget, de sem működő telefonszámra, sem létező címre nem bukkantunk.

20 millió a plafon

Szabályosan működő cég sem közvetíthet alkalmi munkavállalói könyvvel idénymunkást. Egyetlen feketemunkás miatt 30 ezer és 3 millió forint között büntethet a munkaügyi hatóság. Az első alkalommal átlagosan 200 ezer forint fejenkénti büntetést szabnak ki. Ha többször bukik le feketemunkása a munkáltatónak, és más szabálytalanságot is találnak, a büntetési tételek – mérlegelés szerint – hatványozódnak. Visszaesőket a munkaügyi felügyelőség 20 millió forintra is büntethet. A balástyai fantomcég esetében tart még az eljárás.

Fekete sereg

A hatóságok idei Kikelet akciójáról még nincsenek adatok. Tavaly a húsvét előtt indított, egy hónapos razziasorozatban a munkaügyi felügyelet Csongrád megyében 1179 munkavállalót ellenőrzött; 742 volt szabálytan, ennek fele, 378 a feketemunkás. 168 ellenőrzésen összesen 106 esetben büntettek, közel 50 millió forint munkaügyi bírságot róttak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!