Szeged és környéke

2014.07.20. 19:22

Leckét adott hímzésből az amerikaiaknak

Szeged, Toledo - A szűcshímzés a mindene Szabó Imréné Nagy Zsófiának. A párnákra, terítőkre, papi palástokra, könyvborítókra átmentett mintakincs láttán elámultak a toledói hímzőszakkör tagjai is.

Újszászi Ilona

„Csak a kalocsai!" Így mutatkoztak be az amerikai Toledo magyar negyedében működő hímzőszakkör tagjai [namelink name="Szabó Imréné Nagy Zsófiának"]. Arra kérték a Szegeden sok-sok évtizeden át hímzőszakkört vezető Zsóka nénit, mutassa meg, mit tud ő a magyar népművészetről.

– A 60-as években kezdtem hímezni. Gyönyörűnek találtam, ahogy az egykori szűcsök díszítették a munkáikat, például a ködmönöket, mellényeket, szűröket. Elhatároztam, hogy ezt a mintakincset „átmentem" – például asztalterítőre – avatta be vendégeit a kezdő öltések világába Szabó Imréné. Először filccel próbálkozott. A báránybőrhöz hasonlóan romlékony alapanyagról később áttért a napszövetre. Hímzett és mintákat tervezett.

Nincs két egyforma darab a Zsóka néni hímzéseit reprezentáló gyűjteményben. Első körben „csak" az alföldi, pontosabban a Békés és Szeged környékén fellelt szűcsmunkák motívumai alapján készült terítőket, takarókat, párnahuzatokat, Biblia-borítókat, papi palástokat, ruhadarabokat terített az asztalra. Egyik ámulatból a másikba estek az amerikai hímző asszonyok a minták változatossága és visszafogott színvilága láttán.

A szegedi Szabó Imréné Zsóka néni (balról) magyaráz a vendégeinek. A toledói Hilde, Sally és Christine nem győzte dicsérni és fotózni Zsóka néni hímzéseit. A szerző felvétele

A szegedi Szabó Imréné Zsóka néni (balról) magyaráz a vendégeinek. A toledói Hilde, Sally és Christine nem győzte dicsérni és fotózni Zsóka néni hímzéseit. A szerző felvétele
„Rozmaringos." „Kakasos." „Sűrű levélsor." „Szálánvarrott." „Bújtatott öltés." Sorjáztak a szakszavak. Szaporodtak a Zsóka néni hímzéseit bemutató kiállításokról – például az 1998-as turkui tárlatról – készült fényképek. Előkerült több más magyarországi tájegység – például a Rábaköz, Heves, Hódmezővásárhely – mintakincse is.

Ha csak ennyit tett volna, már akkor sem hímzett volna hiába Szabó Imréné. De módszertanból is leckét adott. Megmutatta a toledói magyarok városnegyede, Birmingham református templomában hetente találkozó hímzőszakkör Szegedre látogató tagjainak, mi a Zsóka néni-féle titok. A minta tervezésére, másolására, a hímzőöltésekhez szükséges pontosságra és gyakorlásra mutatott példákat. A vendégek unszolására néhány szűcshímzéses terítőt Toledóba küldött. Így az idén augusztusban, a 40. birminghami magyar fesztivál résztvevői is ízelítőt kapnak a magyar népművészetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!