Szeged és környéke

2012.10.31. 01:15

Lednitzky András - Ilyennek szeretlek, Szeged!

Szeged – Egyszerűen csak szereti Szegedet. Büszke azokra a palotákra, amelyeket a zsidók építettek, és büszke arra is, hogy abban az épületben dolgozhat, ahol Szent-Györgyi Albert relikviái találhatók. Sorozatunk befejező része.

Garai Szakács László

– Egy, az 1800-as évek elején felépült épületben ülünk, amely az idők során különböző funkciókat töltött be. Most az egyetem orvoskarának dékáni hivatala működik itt. Itt van a Szent-Györgyi emlékszoba, de Szent-Györgyi Albert relikviái mellett számos más kincs is megtalálható itt: például Dicfalusi Egon, egykori diákunk, később Svédországban dolgozó szülész-nőgyógyász professzor hagyatéka, amely Krisztus előtt 200-Krisztus után 300 közötti inka és maja gyűjteményt tartalmaz. De itt van a Winkler-portré is Szent-Györgyiről. És itt van az 1956-ban nyugdíjazott Láng István idegsebész professzor tizenhárom akvarellje az egyetem akkori épületeiről, a klinikák régi épületeiről. Nem olyan rossz hát itt dolgozni, azt gondolom – mondja nevetve [namelink name="Lednitzky András"] az egyetemi orvoskar dékáni hivatalának vezetője. Bár a nevetés, a jókedv nála alapértelmezés, nem hiszem, hogy látta őt bárki is mérgesnek, rossz kedvűnek. De mondja ő tovább is.

Lednitzky András - Ilyennek szeretlek, Szeged! Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– Tizenhat éve vagyok a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke is, így nekem legalább ilyen kedves szegedi helyem a zsinagóga és a hitközség mellette található székháza, ami szintén egy nagyon szép épület. Mindkét intézmény műemlék. Reméljük, hamarosan nyerünk annyi pénzt a még versenyben lévő pályázatainkon, amelyek segítségével meg tudjuk kezdeni a felújítást, helyreállítsuk a botanikus kertet, és megújítsuk a kerítést is a sétálóutca felől – sorolja a teendőket a zsinagóga körül, majd hirtelen egy másik felsorolásba kezd. Szerencsére: – Ha már szegedi épületekről, Szeged szépségeiről beszélünk, akkor mindenképpen szeretnék néhányat megemlíteni azon csodálatos szegedi paloták közül, amelyeket anno zsidók építettek, vagy zsidó pénzből építtettek. Ezek közé tartozik a Klauzál téren álló Kis Dávid-palota, a Déry-palota vagy a Bartók téri Goldschmidt-ház vagy a Vajda-ház. Ezeket és másokat többek között Baumhorn Lipót, Hajós Alfréd, Pogány Móric építészek tervezték. A mi korosztályunknak az a dolga, hogy ezt a hagyatékot megőrizzük. Lehetőségeinkhez képest tesszük a dolgunkat.

Ilyennek szeretlek, Szeged!

Ön milyennek látja, szereti Szegedet? Várjuk fotóit, történeteit! Mutassa meg, Önnek mi a legkedvesebb a városban!
– Szeretem azért Szegedet, mert itt születtem, mert itt él a családom, a barátaim, szeretem azért, mert mindig olyan polgárai és vezetői voltak, akik a fejlesztés, az újítás hívei voltak. Ez egy nagyon élhető város, ahol a művészetet, a kultúrát mindig befogadták. Ez egy fantasztikus fesztiválváros, ahol az amatőr művészetek is helyet kapnak – sorolja Szeged számára fontos értékeit Lednitzky András. Miközben a dékáni hivatalban sétálunk mintegy mellékesen megjegyzi a hivatalvezető, „ezen a szekrényen bekötve megvannak 1921-től a kari tanács jegyzőkönyvei..." Majd rögtön "visszazökken": – Szép ez a város, gyönyörű a Liget, tavasszal, nyáron, ősszel egyaránt csodálatos! Lednitzky András elmondta, nagyon büszke fia, András és tanítványai sikereire is a Tisza Volán labdarúgóklub utánpótlás csapatainál. – Az egyik srác, aki nála focizott, épp most mutatkozik be a korosztályos válogatottban, az MTK színeiben. Nekem ez is nagyon fontos.

A zsidó hitközség vezetője megjegyezte azt is, hisz abban, hogy politikától, vallástól függetlenül tovább tud fejlődni, szépülni Szeged még hosszú-hosszú éveken át. – Úgy gondolom, megérdemeljük ezt mi, szegediek!

* * *

Sorozatunk korábbi írásai

Bornai Tibor - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Laczák Boglárka - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Bátyi Zoltán - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Zolnay Kitti - Ilyennek szeretlek, Szeged!
Nagy József - Ilyennek szeretlek, Szeged!

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!