Leépítés a laborban, perel a szakszervezet

Kilencvenhat álláshelyet szüntettek meg február óta a tetemes adósságot felhalmozott szegedi rendelőintézetben. A végkielégítésekre több mint százmillió forintot fordítottak. A szakszervezet a munkaügyi bírósághoz fordult egy ki nem fizetett járandóság miatt.
Várakozó betegek az intézményben. Fotó: Miskolczi Róbert

Tavaly huszonnégy, idén pedig kilencvenhat álláshelyet szüntetett meg a fenntartó önkormányzat a járóbeteg-szakellátást végző szegedi rendelőintézetben, amely két év alatt több mint 500 millió forintos adósságot halmozott fel. „A létszámleépítés csak a jéghegy csúcsa” – nyilatkozta lapunknak még februárban Timár Péter, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) helyi elnöke arra utalva, hogy az intézmény hiánya több száz millió forintra rúg. A szakrendelő közalkalmazotti tanácsának elnöke tudni vélte: a fenntartó 556-ról 401-re akarja csökkenteni év végéig a dolgozói összlétszámot. Februárban 29 betöltött és kilenc üres álláshely megszüntetéséről határozott a városi közgyűlés.

Májusban ismét téma volt a testületi ülésen a rendelőintézet. Nem csupán azért, mert akkor nevezték ki az intézmény élére az önkormányzati biztost, hanem azért is, mert újabb elbocsátásokról döntöttek. Noha az egészségügyi bizottság fideszes tagja, Hüvös László kérte, hogy az esetleges leépítésekről a válságmenedzser június végi jelentésének tükrében döntsenek – a többség elutasította a javaslatot. Így májusban 24 betöltött és öt üres álláshelyet szüntettek meg.

A múlt heti évadnyitó közgyűlésen választották meg a rendelőintézet új főigazgatóját. Tálosi László ellenszavazat nélkül került az intézmény élére, melyet október 1-jétől irányít. A városi költségvetés módosításakor döntöttek az újabb elbocsátásokról. A létszámleépítést a „Szakorvosi Ellátás és Háziorvosi Szolgálat pénzügyi stabilizációs programja keretében a költséghatékonyság érdekében, valamint a közreműködői szerződéses jogviszony létesítésével összefüggésben” kezdeményezték. A határozat értelmében 11,5 üres álláshelyet azonnal, 17,5 betöltött álláshelyet pedig november 15-éig kell megszüntetni.

Hogy miért jön mindig elő a bűvös 29-es szám? Mert a Munka törvénykönyve szerint a munkáltatónak csak 30 vagy annál több ember együttes elbocsátása esetén kell egyeztetnie a szakszervezettel. Az EDDSZ helyi vezetője elmondta: informális úton értesült arról, hogy a laborból elküldenek dolgozókat és átszervezik a traumatológiát, de erről nemhogy nem egyeztetett, nem is tájékoztatta a munkáltató a szakszervezetet. Timár Péter egy főigazgatói levélre hivatkozva közölte: labor kizárólag az intézmény Vasas Szent Péter utcai rendelőjében fog működni. Elmondta: a szakszervezeti vezetőknek óraszám-kedvezmény jár, aminek a fele pénzben megváltható. Erről törvény rendelkezik. Az EDDSZ helyi alapszervezetének közel 600 ezer forinttal tartozik az intézmény. Ezt többször jelezte a vezetésnek, nem kapott választ, így a munkaügyi bírósághoz fordult az ügyben.

Ki lesz a mosodás?

Takarékosabb és hatékonyabb, ha külső cég végzi a mosodai szolgáltatást a városi kórházban – állítják az önkormányzat és az egészségügyi intézmény vezetői. Ennek megfelelően közbeszerzési pályázatot hirdettek, amelynek eredményét szeptember 30-án ismertetik. Az eljárás eredményességétől függően november 1-jétől 26, majd december 1-jétől további három álláshelyet szüntetnek meg a kórházban. Korábban az étkeztetésére kívántak külső céget bevonni, de az eljárás eredménytelen volt.