Szeged és környéke

2007.11.22. 22:33

Legek a Csongrád megyei buszközlekedésben

Szeged - A Tisza Volán buszflottáját vettük górcső alá, amely 410 járműből áll: ebből kétszáztíz helyközi, negyven távolsági feladatokat lát el. Többek között arra voltunk kíváncsiak, melyik járat rendelkezik a leghosszabb menetidővel, a legtöbb megállóval, és melyiken utaznak a legtöbben.

Kiss Gábor Gergely

Az autóbusz park legidősebb járműve már a huszonegyedik életévét is betöltötte a Tisza Volánnál: Makó térségében végez feladatokat, de még ebben az évben kivonják a forgalomból. S ha már a kornál tartunk: a Mars téri autóbusz-állomást 1965 novemberében adták át. – Előtte a Takaréktár utcában volt a pályaudvar. Az 1950-es évek végén már menetrend szerinti járatok indultak innen mind távolsági, mind helyközi vonalakon – mondta Kónya Szilveszter forgalomszervezési vezető.

A legrégebbi távolsági vonal – ezek a járatok több megyén keresztül haladnak át – például a Szeged–Debrecen és a Szeged–Pécs közötti szakasz. Helyközi vonalak – a megye közigazgatási határain belül, valamint a szomszédos megyét is kiszolgáló járművek – közül pedig az elsők között indították be a Szegedről Kalocsára, Üllésre, Röszkére és Csongrádra induló járatokat. A legfiatalabb vonal tavaly márciustól üzemel Szeged–Pusztaszer–Tömörkény között.

Szeged és Hódmezővásárhely között munkanapokon nyolcvannégy járatot közlekedtet a Tisza Volán. Fotó: Frank Yvette
A Tisza Volán flottája 410 járműből áll: ebből kétszáztíz helyközi, negyven távolsági feladatokat lát el. A társaság által üzemeltett buszok menetideje között harmadnapnyinál is nagyobb a különbség. Amíg Szegedről Zalaegerszegre nyolc óra harmincöt perc alatt, Mórahalomról Madarásztóig kilenc perc alatt lehet elbuszozni. Nem is csoda, hogy a legtöbb megállóval is a Zala megyei székhelyre tartó járat rendelkezik: a két végállomás között a menetrend szerint ötvenötször kell megállnia. A legkevesebb megállóval a fővárosba közlekedő expresszjárat rendelkezik, amely az M5-ös autópályán közlekedik.


A legtöbb járat munkanapokon Szegedről Hódmezővásárhely felé indul: nyolcvannégy. Az utasok száma is ezeken a járatokon a legmagasabb. Legritkábban Ásotthalomról Szikelt út felé visz a buszok útja: tanítási napokon két pár jár belőlük. Legkevesebben a helyközi közlekedésben mégis a Mórahalom és Madarásztó között közlekedő járatra szállnak fel.

A távolsági járatok közül Szegedről a legtöbben Pécsre akarnak eljutni – a legkevesebben Salgótarjánba.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!