Szeged és környéke

2016.12.06. 13:25

Legjobb borászból is kettő van

Dél-Alföld - Vajon Az év bortermelője készít finomabb italt, vagy a Borászok Borásza? Két szervezet is állítja: tudja, ki a legjobb a szakmában. A laikus fogyasztó csak néz. Inkább kóstoljon! - javasolja a borszakíró.

Bakos András

„Kiderült, hogy ki az 50 legjobb borász a Kárpát-medencében!" – hirdeti a Vinum Praemium Alapítvány. Szerdán lapunkhoz is elküldte listáját.


5 egri, 5 szekszárdi, 7 villányi és 14 tokaj-hegyaljai szakember szerepel az ötvenben, és egy sem a Hajós–Bajai, Csongrádi és Kunsági borvidékről.


A Dél-Alföldet egyedül az arad-hegyaljai ménesi borvidéken gazdálkodó [namelink name="Balla Géza"] képviseli a névsorban, mert Szegedhez is kötődik. A listán szereplők most maguk közül, kétkörös szavazással választják meg a Borászok Borászát, aki 2017-ben viselheti ezt a címet. Megkérdeztük az alapítványt, mi lehet az oka annak, hogy a Duna Borrégióból nincs egyetlen jelölt sem, pedig innen kerül ki a hazai bortermés fele. A válasz szerint az eddigi Borászok Borászai választották ki ezt az ötven nevet, ezután jönnek a kiválasztás következő állomásai, így érvényesülhetnek tisztán a szakmai szempontok.


– Egyszer majd biztosan lesznek dél-alföldi jelöltek is – reagált kérdésünkre [namelink name="Prónay Bence"], a kuratórium elnöke. A Borászok Borásza elismerés tíz éve létezik.


Az év bortermelőjét viszont már 26. alkalommal választotta ki egy másik szervezet, a Magyar Bor Akadémia, ötszáz borászt, szakértőt, kutatót megkérdezve, több körben. Pénteken hirdettek eredményt: Mészáros Pálé az elismerés a Szekszárdi borvidékről. A legtöbb szavazatot kapott öt között szerepel Koch Csaba is a Hajós–Bajai borvidékről. Ezt a díjat eddig kétszer kapta a Duna Borrégióból való borász. Vajon ez a rangosabb, vagy a másik?


– Az év bortermelője díj odaítélésével kapcsolatban korábban kialakult egy vita, amely nem jutott nyugvópontra. Ezért támadt ez a versengés – mondja [namelink name="Dlusztus Imre"] szakíró, a Magyar borászok című könyvsorozat szerzője, lapunk korábbi főszerkesztője. – Az a kérdés, kinek a munkája ér többet: azé, aki kis mennyiségben állít elő éteri minőségű italt, vagy azé, aki több százezer palack jó „ivóbort" tesz le az asztalra? Az év bortermelője díj odaítélői mindkét irányzat képviselőire figyelnek.


Dlusztus Imre megítélése szerint nem létezhet egyik szárny a másik nélkül. Megítélni egy borász munkáját pedig kóstolás után érdemes, nem az előítéletek alapján.


– Szomorú, hogy a szakmában még mindig emlegetik az egykori borpancsolásra emlékeztető Aranyháromszög kifejezést, ez Kecel, Kiskőrös, Soltvadkert vidéke. 1985-ben még 250 ezer hektár szőlőt műveltek Magyarországon, most 70 ezret. Ebben a térségben viszont akkor is, ma is 8200 hektár szőlő terem. Vigyáznak rá, jól gazdálkodnak vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!