Szeged és környéke

2016.11.22. 21:11

Lehet 1,6 százalék is a nyugdíjemelés

Csongrád megye - Legtöbben arra szavaztak a delmagyar.hu olvasói közül, hogy a várható inflációval emeljék a nyugdíjakat. Közben a kormányfő újabb számot lengetett be.

Munkatársunktól

A delmagyar.hu eddigi legtöbb, kereken 3100 olvasója szavazott péntektől hétfőig arra a kérdésünkre: Ön mennyi nyugdíjemelést adna? Bár a szombati újság lapzártája miatt 1880 voks arányát írtuk meg, az eredmény lényegében nem változott. A válaszadók harmada 2,3 százalékkal növelné a nyugdíjasok járandóságát jövőre; annyival, mint amennyi inflációt a Magyar Nemzeti Bank előre jelez. A voksolók 59 százaléka juttatna még ennél is lényegesen nagyobb arányban pénzt, 5–10 ezer forintot, sőt még ennél is többet.


Közben a miniszterelnök azt mondta a Kossuth rádió hétfői, 180 perc című műsorának adott interjújában, hogy ha meg tudnak állapodni a vállalkozókkal egy magasabb minimálbér-emelésben, akkor az emelkedő bérek és a magasabb infláció lehetőséget ad majd a magasabb nyugdíjemelésre. [namelink name="Orbán Viktor"] úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások sikere esetén a most tervezett 0,9 százalékos helyett 1,6 százalékos nyugdíjemelés lehet jövőre, akárcsak az idén. [namelink name="Lendvai Ildikó"] korábbi szocialista pártelnök a bejelentésre úgy reagált a Facebookján, hogy ezek szerint a béremeléstől várhatóan nem 0,9 százalék, hanem 1,6 százalék lesz az infláció. Magyarul, ha a nyugdíjat ennyivel emelik, akkor egy kiflivel sem ér többet.


A kormányfői ígéretre az MSZP tegnap a parlamentben még rá is dobott egy lapáttal. Javaslatcsomagjukban nettó 100 ezer forintos minimálbér szerepel, és a visszatérés a svájci indexáláshoz, mert szerintük a mostani nyugdíjemelés megalázóan kicsi. Emellett csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját, valamint az energiáét is a tényleges árhoz igazítanák.

 

Mennyivel emelnének olvasóink?


[namelink name="Krekuska Erzsébet"]: – Amikor Orbán meglebegtette a tizennegyedik havi nyugdíjat, azt mondtam, hogy isten őrizzen meg. Így sem szeretik a nyugdíjasokat. Azt adja, amit a törvény előír! Normálisan kiszámolva!

[namelink name="Juhász Ferenc"]: – Amennyi nyugdíjjárulékot fizetett, annak a függvényében kapjon nyugdíjat! Nem szociális alapon, mert az kitolás azzal, aki keményen dolgozott érte.

[namelink name="Szegediné Bakos Judit"]: – Én a millió feletti nyugdíjakat egyáltalán nem emelném. Legnagyobb százalékban a 100 ezer forint alattiakat emelném.

[namelink name="Petri Sándor"]: – Annyival kellene megemelni a nyugdíjakat, mint amennyivel megemelik a minimálbért.

[namelink name="Kátai János"]: – Ha azt mondom, hogy sokat vagy keveset, befolyásolja a döntéshozókat? Nem. Akkor mi a kérdés?

[namelink name="Kala Lídia"]: – Kérd el egy néni nyugdíját, oszd be kb. 4 hónapon keresztül, utána mondd meg te magad!

[namelink name="Horváth István"]: – Differenciáltan emelnék, mert hiába dolgozott le valaki 40 évet, még sincs neki 50 egynéhány ezer forintnál több nyugdíja.

[namelink name="Katona Jozefin Júlia"]: – Semennyit!

[namelink name="Fekete Oszkárné Margó"]: – Amennyivel az élelmiszerárak emelkednek nap nap után. Az infláció „leértékelése" BLÖFF! (Matolcsy) Aki háztartást vezet, naponta vásárol, bizony szembesül az árak emelkedésével! Minimum 2,3 százalék (de az is csak tervezett infláció 2017-re, ki tudja, mennyi lesz) jár a nyugdíjasoknak, ami ugyan nem sok az áremelkedéshez viszonyítva, de mégsem a nevetséges 0,9 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!