Lehetetlen állapotok az újszegedi vasútállomáson

Az újszegedi állomáson nincs használható vécé. A férfirészleg fertőző, bemerészkedni veszélyes. Az utasok inkább a közeli bokrokba menekülnek. A MÁV egy éve az egyetlen kutat is lezárta, tisztálkodni nem lehet. – Ha csak szemét lenne, az hagyján, de az emberi ürülékből kikelő giliszták már a falat is ellepték. Undorító, ami itt van! - mondta Popovics Zoltán nyugdíjas.
Mezei Gábor nem tenné be a lábát az illemhelyre. Fotó: Segesvári Csaba

– Csak akkor jöjjön az újszegedi állomáshoz, ha jó a gyomra – mondja a telefonba Popovics Zoltán. Az orrfacsaró bűz már a rámpán érezhető, nem lehet eltéveszteni az irányt. A nyugdíjas férfi a szabadtéri illemhelyhez vezet. A resti ablakából többen tekingetnek kifelé, kíváncsiak, ki az a bátor ember, aki bemerészkedik a fölül nyitott vizeldébe. A szemle után kiderül, nemcsak férfiak látogatják a vécét, jobb híján a nők is itt végzik el ügyes-bajos dolgaikat, mert az állomáson nincs számukra kijelölt hely.

– Ha csak szemét lenne, az hagyján, de az emberi ürülékből kikelő giliszták már a falat is ellepték. Undorító, ami itt van! – mérgelődik Popovics úr, aki a környéken élőkkel együtt fertőzésveszélytől tart.
Az Újszeged–Mezőhegyes között közlekedő vonat naponta nyolcszor fordul, több járat telt házzal, a vonaton száznegyvenen utaznak rendszeresen. Mezei Gábor, a szegedi Gábor Dénes szakközépiskola diákja az állomás minden négyzetméterét ismeri. A magyarcsanádi fiatalember azt mondja, amióta az Uzsgyit – így keresztelték el a piros, orosz vonatot – egy éve forgalomba állították, konszolidáltabb a helyzet, mert míg az állomáson áll, ennek a vécéjét használják az utasok. – Ezen az orosz vonaton zárt tartályos a vécé, így nem a szabadba folyik ki a cucc – magyarázza a vasútgépészeti szakon tanuló srác.

A Nagylakról Mezőhegyesen és Makón át érkező Fejes Árpád vizet keres, ahol megmosakodhatna. Tétován szemléli a betonkaréjjal körbevett artézi kutat: csap sehol, a vezetéknek nyoma veszett. Vizet előcsalogatni nem lehet, az alkatrészek – azt mondják – az állomásfőnöki szobában vannak. A küszöbön álló, szolgálatot teljesítő hölgy a MÁV Zrt. szabályzata szerint nem árulhat el semmit. Csak annyit mond, többen bekopogtak már vízért, és a vécét is sűrűn keresik.

Az állomást már kétszer körbekerülte Kerekes József, az illemhelyet kutatja, nem találja.
– Segítsen, uram – kérlel kétségbeesetten. Mivel néhány perccel korábban a középiskolás fiú kiokosított a vonat komfortjáról, elárulom neki a jelszót: uzsgyi!