Szeged és környéke

2016.05.15. 11:30

Lehetne magasabb a nyugdíjemelés

Csongrád megye - Idén 1,6 százalékkal emelkedett a nyugdíj. A jövő évi terv 0,9 százalék, de a szakértő szerint lehet az több is. A szegedi Boros házaspárnak olyan alacsony a nyugdíja, hogy már most is a gyógyszerek kiváltásával sakkozik.

Dombai Tünde

– A feleségemnek 70 ezer 550 forint a nyugdíja, az enyém 79 ezer 800. Nem is számoltam ki, mennyit jelent jövőre, ha 0,9 százalékkal emelik, mert alig látszik, ráadásul úgyis elveszik valamivel – legyintett a nyugdíjemelés jövő évi tervét hallva a tarjáni nyugdíjas. [namelink name="Boros József"]  (63) és felesége, Rózsika (76) több mint 30 évet dolgozott, utána rokkantnyugdíjat kapott. A férj raktáros, majd udvaros volt, az asszony szakács. Eddig kijöttek a kisnyugdíjukból, mert ügyesen beosztották. Még az unokájuknak és a temetésükre is tettek félre belőle összesen havi 10-15 ezret. Júniustól viszont borul a családi kassza. Havi 35 ezerrel ugrik meg a gyógyszerköltségük a mostani 16-20 ezerről.


Kértek helyette gyógyszertámogatást, de az csak 4 ezer lehet fejenként, nem takarja be a fizetnivalóikat. Emellett fix kiadásuk a rezsi 40 ezer forintja. Az ebédet önkormányzati támogatással kapják, hétfőtől péntekig a két adagot napi 700 forintért. Hétvégére húst és zöldséget a piacon vesznek, a fiuk családjának úgy segítenek, hogy ők főznek nekik minden második héten.


Borosék bevétele picivel nőhet még idén, mert a kormány 1,6 százalékkal emelte a nyugdíjakat januártól. Ám ha az infláció valóban a várakozások szerinti, 2,5 százalékos lesz, akkor novemberben még megtoldják az ellátást 0,9 százalékkal. Ez a tarjáni házaspárnak további 1350 forintot hozna a konyhára havonta.

 

A kormányzati tervek szerint jövőre 0,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak. Emelkedhetne akár 2,5 százalékkal is, mint idén, ha nem a benyújtott költségvetést nézzük, hanem a Magyar Nemzeti Bank márciusi előrejelzését vesszük figyelembe. Elemzők szerint ez a magasabb érték azért születhetett, mert nem számolták még bele, hogy csökken a tej, a tojás és a csirkehús áfája.


– Az élelmiszerek áfacsökkentése jövőre nem lendít akkorát, hogy a nyugdíjasok lényegesen többet tudjanak költeni. Ahhoz az összes élelmiszerre ki kellene terjeszteni az intézkedést – tudtuk meg Németh Györgytől. A nyugdíjszakértő hozzátette, lehet, hogy az infláció 0,9 százaléknál magasabb lesz jövőre, és akkor több mint 0,9 százalékkal nő a nyugdíj is.


Ennek ellenére nem valószínű, hogy eléri a 2,5 százalékot. Azt politikai propagandának tartja, hogy visszaadta a kormány a 13. havi nyugdíjat, bár kétségtelenül öt év alatt 7-9 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke. Az értéknövelés egyáltalán nem volt tudatos cél, csak a kormány mindig felültervezte az inflációt. (Az utóbbi hat évben többször volt nagyobb az eltérés a tényleges pénzromlás és a nyugdíjemelés között. 2013-ban 2,5 százalék, 2014-ben 2,6 százalék – a szerk.)


A szakértő szerint többek között attól lassult a pénzromlás üteme, hogy alacsonyak a keresetek. Az viszont a szakértő szerint általános tény, hogy a régebbi nyugdíjasok elszegényednek. Ez amiatt következik be, hogy hiába vezették be 1998-ban az úgy nevezett svájci indexálást, amiben a nyugdíjemelés felét a keresetek, másik felét a pénzromlás üteme adná. Ezt a számítási módszert és a 13. havi nyugdíjat a Bajnai-kormány 2009-ben megszüntette. Így fogták vissza a kiadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!